Historisk arkiv

Hatefulle ytringer: – Politikere har et særskilt ansvar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Europaportalen

Av: Miriam Dahl, EØS-midlenes sekretariat

Politikere har et særskilt ansvar for å ta til motmæle mot hatefulle ytringer. Det var ett av hovedbudskapene på en europeisk konferanse om hatefulle ytringer i det politiske ordskiftet i Warszawa denne uken.

– For å vinne i kampen mot hatefulle ytringer, må politiske ledere ta større ansvar, sa generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, i sitt åpningsinnlegg på konferansen. Han pekte på at hatefulle ytringer truer demokratisk stabilitet og viste til at diskriminering og intoleranse i Europa i dag er utbredt og at minoriteter som muslimer og romfolk blir marginalisert og stigmatisert. Hatefulle ytringer kan føre til hatkriminalitet og vold ikke bare mot individer, men også mot grupper.

[Se Jaglands pressekonferanse]


Støtende uttalelser

En undersøkelse fra EUs byrå for grunnleggende rettigheter (FRA) viser at transpersoner, bifile, homofile og lesbiske (LHBT) i Europa opplever diskriminering og vold. 44 prosent av respondentene i undersøkelsen sier at støtende uttalelser om LHTB-personer fra politikere er utbredt.

Konferansen ble arrangert på initiativ fra den polske administrasjonsministeren Michal Boni, i samarbeid med Europarådet og finansiert av EØS-midlene.

Den samlet parlamentarikere, journalister, representanter for frivillige og internasjonale organisasjoner, jurister, forskere og eksperter og tok for seg juridiske, politiske og samfunnsmessige tiltak for å bekjempe hatefulle ytringer i den politiske diskursen.

Kunnskap og vektlegging av respekt for ulikheter og menneskerettigheter i utdanningen av barn og unge ble trukket frem som viktige forebyggende tiltak mot hatefulle ytringer.

[Se intervju med Jagland og Boni]


Internasjonalt samarbeid

Den norske regjeringen har arbeidet for å sette kampen mot hatefulle ytringer på dagsorden i Europa. Dette inkluderer også EØS-midlene. Programmene som støtter frivillige organisasjoner, rom, justis, forskning og kulturutveksling har et særlig fokus på denne problemstillingen.

Konferansen i Warszawa gjenspeiler det norske engasjementet på området. I Budapest i november i fjor var tema for en liknende konferanse bekjempelse av hatefulle ytringer på nett, i Oslo i mai sto høyreekstremisme og hatkriminalitet på agendaen. I november i år skal bekjempelse av hatkriminalitet i Europa diskuteres i Vilnius under det litauiske formannskapet i EU.

Utenriksdepartementet samarbeider aktivt med blant andre Europarådet og EUs byrå for grunnleggende rettigheter. Gjennom EØS-midlene er Norge også strategisk partner for Europarådets pågående kampanje mot hatefulle ytringer.

Konklusjonene fra konferansen i Warszawa vil bli brakt videre til Europarådets ministerkonferanse om ytringsfrihet og demokrati iden digitale tidsalder i Beograd i november.