Historisk arkiv

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen i Brasil:

Krever mer innsats for avskogingsfrie matvarer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Klima- og miljødepartementet

– Hamburgere, tacolefser og kraftfòr må ikke føre til at regnskog forsvinner. Skal verden klare å redde den tropiske regnskogen er det avgjørende at store internasjonale selskaper engasjerer seg sterkere i dette. Dette er igjen avgjørende for å unngå farlige klimaendringer.

Det sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen.  

klima- og miljøminister Vidar Helgesen i Brasil
klima- og miljøminister Vidar Helgesen i Brasil Foto: Snorre Tønset

Gjennom klima- og skoginitiativet har Norge i snart ti år betalt Brasil, Colombia og Guyana milliardbeløp for å ha redusert avskoging som tilsvarer utslipp av 250 millioner tonn CO2.  Det er nesten fem års utslipp fra Norge. Men dette er langt fra nok til å løse problemene med avskoging. Nå kommer norsk og internasjonalt næringsliv stadig mer på banen.

Økt avskoging i Brasil

Fra 19. til 22. mars er i Rio de Janeiro i Brasil. Brasil har mottatt mesteparten av de norske skogpengene for utslippsreduksjoner. Her skal Helgesen besøke Amazonasfondet, som forvalter skogstøtten, for å snakke om hvordan de norske pengene kan brukes på best mulig måte.

Helgesen skal også ha samtaler med brasilianske myndigheter om utviklingen for avskoging i Amazonas. Den har de to siste årene vist en økende tendens, etter å ha gått kraftig ned siden 2005.

– Selv om land som Brasil og Colombia har redusert avskogingen, støttet av Norges klima- og skoginitiativ, går fremgangen globalt altfor sakte, sier Helgesen. 

Den norske støtten til land som greier å redusere avskogingen er langt fra nok til å løse problemene. 

Samarbeid med næringslivet

21. mars deltar han på generalforsamlingen i Tropical Forest Alliance (TFA) i Brasilia.  Her møtes store internasjonale selskaper, regjeringer og frivillige organisasjoner som jobber mot samme mål: At produksjon av blant annet soya, kjøtt, palmeolje og papir skal skje uten at den livsviktige regnskogen forsvinner.

I TFA finner vi blant andre selskaper som McDonalds, Nestlé, Kelloggs og Mondelez. Dette er internasjonale selskaper som står bak en mengde kjente merkevarer som vi kjøper hver dag: hamburgere, tacolefser, sjokolade, pastasauser, oster og kjeks. 

Unilever, som er en internasjonal merkevaregigant med alt fra pastasaus og te til oppvaskmaskinpulver og kosmetikk i sortimentet, og en årlig omsetning på nesten 500 milliarder kroner, deltar under møtet i Brasilia.

Norge støtter offentlig-privat samarbeid

Norge vil i økende grad støtte og oppmuntre til samarbeid mellom nasjoner og privat sektor som forplikter seg til råvareproduksjon uten at det går ut over regnskogen. Dette er blant annet mulig ved å utnytte arealer som allerede er avskoget mer effektivt til matproduksjon.

– De store kjedene og de store merkevarene må bli bærekraftige fra bonden til forbrukeren, sier Helgesen.

– En rekke store internasjonale selskaper, og også norske aktører som Orkla, COOP og Norgesgruppen, har sluttet seg til New York-erklæringen om avskogingsfrie verdikjeder. Nå må erklæringene følges opp av større forpliktelser og mer innsats, både fra myndigheter og privat sektor verden over, avslutter statsråden.