Skal fortsatt være god helikopterberedskap i Finnmark

Ja, hvert minutt teller når man er langt unna nærmeste sykehus. Derfor sørger vi for god helikopterberedskap i Finnmark, skriver helseminister Bent Høie og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Illustrasjonsfoto av Bell 412 helikopter
Vi har landet på en sivil løsning som vil gi trygghet for befolkningen i nord, også etter at Forsvaret har avsluttet sin beredskap, skriver Høie og Bakke-Jensen. Illustrasjonsfoto av Bell 412. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret.

Kommunelege i Berlevåg, Hanne Heszlein-Lossius skriver 25. juni i Dagbladet at hun er godt fornøyd med Forsvaret, som har hatt ambulansehelikopterberedskapen fra Kirkenes en periode. Det er vi glade for å høre. Forsvarets helikoptermannskap har sørget for trygghet til befolkningen. Nå må de prioritere sine kjerneoppgaver i Forsvaret, som det å støtte spesialstyrkene i deres antiterrorberedskap.

Befolkningen i Finnmark skal fortsatt få en god helikoptertjeneste. Fra 16. juli vil en sivil operatør, Norsk Luftambulanse AS, overta beredskapen i nord. Norsk Luftambulanse AS er nå også operatør på alle de tolv øvrige legehelikopterbasene i Norge. Dette vil gi en like god beredskap som Forsvaret har levert i første halvår. Mannskapet til det sivile ambulansehelikopteret vil i første omgang bli innlosjert i de samme lokalene som Forsvarets mannskap har vært i, altså på Høybuktmoen. Samtidig blir det arbeidet med en framtidig løsning for mannskapet, slik at responstiden skal opprettholdes.

Vi tar bekymringene rundt helikopterberedskapen i nord på alvor. Regjeringen har tatt flere grep for å styrke den. Fra 1. mai 2020 fikk politiet tilgang på et sivilt helikopter tilgjengelig fra Tromsø lufthavn, med en times responstid. Dette helikopteret vil støtte Troms, Nordland og Finnmark politidistrikt i deres oppgaveløsning. Helikopteret vil være en viktig kapasitet som gir økt mobilitet og raskere responstid for politiets ulike oppdrag. Krevende geografi og store avstander gjør at denne avtalen er en viktig del av politiets ulike oppdrag. Det tas også sikte på å etablere en ny redningshelikopterbase i Tromsø i løpet av 2022. 12 Sea King helikoptre skal skiftes ut med 16 nye redningshelikoptre av typen AW101, som vil ha langt bedre rekkevidde, større hastighet og bedre evne til å operere i dårlig vær enn dagens Sea King-maskin.

Når det nye redningshelikopteret er på plass i Banak, vil dette gi en betydelig styrking av helikopterberedskapen i Finnmark – også i Øst-Finnmark. Flytiden mellom basen på Banak og Kirkenes reduseres til 45 minutter med de nye redningshelikoptrene – uavhengig av værforhold. Det tar omlag 60 minutter med dagens Sea King helikoptre i pent vær og om lag 2 timer og 15 minutter i dårlig vær.

Helikopter til helseformål er det spesialisthelsetjenesten som skal sørge for, ikke Forsvaret. Forsvaret kan ikke over tid ha redusert beredskap som følge av at helsetjenesten har behov for et helikopter. Derfor har vi landet på en sivil løsning som vil gi trygghet for befolkningen i nord, også etter at Forsvaret har avsluttet sin beredskap.