Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Helse viktig i håndtering av flyktningkrisen i Europa

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie diskuterte flyktningkrisen med Europas helseministre i Luxembourg fredag.

- Det er en humanitær katastrofe i deler av Europa. Koordinert helsehjelp er nå avgjørende for håndtering av flyktningkrisen fremover, sa statsråd Bent Høie under det uformelle ministermøtet.

- Flere hundre tusen flyktninger lider. Vi trenger felles europeiske løsninger og samarbeid for å gi flyktningene den hjelp de har behov for på en verdig måte. Norge vil delta i den innsatsen, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie til Europas helseministre.

Både behov for akutt helsehjelp, behandling av traumer, behandling av smittsomme sykdommer og bedre vaksineprogrammer var tema som ble diskutert under møtet.

-  Regjeringen har nå blant annet tatt initiativ til å omdisponere EØS-midler slik at de kan brukes i mottakerland for flyktningene, sa Høie. 

Helse- og omsorgsministeren sa også under møtet at det er Norges intensjon å delta frivillig inn i EUs fordeling av flyktninger til medlemsland og Schengenland. Dermed vil Norge også bidra til å sørge for et godt registreringssystem og sikring av Schengens yttergrenser.

Norge har i tillegg tilbudt å være vertskap for en giverkonferanse for å samle penger til humanitær innsats for Syria og dets naboland. 

- Jeg oppfordrer alle land til å bidra i denne felles innsatsen, sa Høie til Europas helseministre.