Holbergprisen til Paul Gilroy

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Holbergprisen tildeles Paul Gilroy, professor i amerikansk og engelsk litteratur ved King’s College London. Hans forskning har vært særlig innflytelsesrik innenfor rasestudier og postkolonialisme.

– Jeg vil gratulere Gilroy med en velfortjent pris. Vi lever i en tid med økende forskjeller og polarisering. Derfor virker det passende at Holbergprisen går til en forsker som blant annet har sett på hvordan vi kan leve sammen i fellesskap som for eksempel ikke er basert på etnisitet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.

Les mer om begrunnelsen for tildelingen på Holbergprisens nettside.

Holbergprisen deles ut årlig til en forsker som har gitt fremragende bidrag til humanistisk, samfunnsvitenskapelig, juridisk eller teologisk forskning. Prisvinneren skal på avgjørende måte ha påvirket internasjonal forskning på området. Prisen er på 6 millioner kroner, og ble opprettet av Stortinget i 2003. Gilroy vil motta prisen under en seremoni ved Universitetet Bergen den 5. juni.

Nils Klim-prisen til ung islandsk-svensk filosof.

Vinneren av Nils Klim-prisen ble også kunngjort i dag. Den går i år til den islandsk-svenske filosofen Finnur Dellsén for hans forskning innen erkjennelsesteori og vitenskapsfilosofi. Dellsén er dosent ved Islands universitet, Institutt for filosofi. Han har også en delstilling i Norge som førsteamanuensis II ved Høgskolen i Innlandet.