Historisk arkiv

Høring om forslag til nye covid-19-regler om straffegjennomføring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Covid-19 har krevd særskilte tiltak for å redusere faren for smittespredning i fengsel og å tilpasse antallet innsatte til kapasiteten i kriminalomsorgen. I dag sender Justis- og beredskapsdepartementet på høring forslag til nye midlertidige regler.

– Fengsel innebærer at mange mennesker bor eller arbeider under samme tak. Staten har ansvar for at det er forsvarlige forhold for innsatte, ansatte og andre som oppholder seg i fengsel. Kriminalomsorgen bør ha klare hjemler for å begrense smittespredning og ivareta sikkerheten, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland.

I høringsnotatet foreslås det at dagens bestemmelse om besøk i fengsel videreføres. Dersom det ikke kan gjennomføres besøk, skal kriminalomsorgen legge til rette for at den innsatte kan ha kontakt med familie eller andre som står dem nær ved bruk av fjernkommunikasjon.

Videre inneholder forslaget en bestemmelse om at kriminalomsorgen, etter en konkret vurdering, kan beslutte at en innsatt skal utelukkes fra fellesskap med andre innsatte når dette følger av beslutning etter smittevernloven eller råd fra helsemyndighetene.

Dagens midlertidige regel om straffavbrudd har møtt kritikk, og foreslås erstattet med en utvidet adgang for kriminalomsorgen til å beslutte at en innsatt for en periode skal gjennomføre straffen med elektronisk kontroll utenfor fengsel når kapasiteten i kriminalomsorgen krever det, og sikkerhetsmessige forhold ikke taler imot. Fordelen ved denne løsningen er særlig at straffegjennomføringen ikke forsinkes.

– Lovregulering av tiltak for å håndtere covid-19 i kriminalomsorgen krever en balansegang mellom hensynet til smittevern, sikkerhet og den enkeltes velferd. Vi har forsøkt å avveie de ulike hensynene på en god måte, sier justis- og beredskapsministeren.

Høring med kort frist – forslag til nye midlertidige regler om straffegjennomføring for å avhjelpe konsekvenser av covid-19