Hotellene på Svalbard kan imot flere gjester

Informasjon om koronasituasjonen endrer seg raskt og kan derfor være utdatert. 

Sjekk temasiden Koronasituasjonen for siste nytt fra regjeringen, eller Helsenorge.no for oversikt over råd og regler om koronaviruset.

Regjeringen lemper på koronatiltakene på Svalbard ved å heve beleggsgrensen for overnattingssteder til 90 prosent.

Den økte beleggsgrensen gjelder uavhengig av om rommet har eget bad eller ikke. I dag er beleggsprosenten på henholdsvis 60 og 70 prosent, avhengig av om rommene har eget bad. Det har vært nødvendig med slike begrensinger fordi man på Svalbard ikke har samme mulighet til gjennomføring av karantene eller isolasjon som på fastlandet.

-De fleste beboere på Svalbard er nå beskyttet mot covid-19 i og med at befolkningen her har vært prioritert for vaksinering. Det er likevel nødvendig å holde av 10 prosent av overnattingskapasiteten, i fall det likevel skulle oppstå behov for karantene eller isolasjon, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

Det har kun vært et fåtall personer i karantene på Svalbard, og det er til nå ikke registrert utbrudd. Helseberedskapen på Svalbard er begrenset. Det har derfor vært nødvendig med egne smitteverntiltak.

-Vi er nå i en situasjon hvor smitten er på retur nasjonalt, antallet vaksinerte øker dag for dag og færre pasienter er til behandling for Covid-19. De øvrige smitteverntiltakene som gjelder spesielt for Svalbard vil dermed bli vurdert sammen med den nasjonale situasjonen. Dette innebærer at det vil kunne komme endringer i forbindelse med overgangen til trinn 3, sier Mæland.