Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Hvem bør få PLANTEARVEN-prisen i år?

Norsk genressurssenteret ønsker forslag på kandidater til årets PLANTEARVEN-pris. Frist for å nominere kandidater til årets pris er 1. august.

PLANTEARVEN-prisen er opprettet for å hedre og påskjønne personer og organisasjoner som har gjort og gjør en innsats for bevaring av planter og bruk av genetisk mangfold. Prisen ble første gang utdelt i 2006.

Her er et knippe av tidligere vinnere:

 • Helge Skinnes – planteforedling for å takle klimaendringer
  Fjorårets vinner, Helge Skinnes har i mer enn 30 år drevet forskning og planteforedling av kornarter ved NLH/NMBU og de siste årene ved Graminor til han gikk av med pensjon i 2011. Han har spesielt arbeidet med å få fram bedre kornsorter som er tilpasset norske dyrkingsforhold, som er resistente mot sykdommer og mindre utsatt for klimaskader.
 • Mari Marstein – dokumentasjon av gamle hageplanter 
  Konservator på Gamle Hvam Museum Mari Marstein har arbeidet med innsamling og dokumentasjon av gamle hageplanter siden 1990. Fra årtusenskiftet var hun en av de sentrale personene i en nasjonal kartlegging og innsamling av historiske hageplanter. Plantene hun har funnet, er nå bevart i Oldemors hage i Botanisk hage på Tøyen og på Gamle Hvam museum. Mari Marstein fikk utdelt Plantearvenprisen i 2013 sammen med Arild Larsen. 
 • Johan Swärd – bruk og bevaring av gamle kornsorter
  Johan Swärd er en av våre fremste pionerer når det gjelder å undersøke egenskaper og ta i bruk de gamle norske og nordiske kornsortene. Han fikk prisen i 2011 for sitt omfattende arbeid med å undersøke egenskaper hos gamle kornsorter, og å sørge for at korn dyrkes og mel brukes av sorter som tidligere bare fantes som frø i frysebokser. 
 • Naturvernforbundet i Buskerud – bevaring gjennom tradisjonell bruk 
  I 2009 fikk Naturvernforbundet i Buskerud prisen for innsatsen for å bevare planter og landskap på Ryghsetra i Nedre Eiker kommune. Siden 1994 har forbundet arrangert slåttekurs.

 • Mer om prosedyre for å nominere hos NIBIO
Nypeblomst
Foto: Åsmund Asdal/NIBIO
Til toppen