Hverdagssunt og lørdagsgodt

Tale på markering av Tines sukkerreduksjon i matvarer.

Kjære alle sammen
Akkurat nå føler jeg meg ganske liten.
Liten og søt.

Nå tror dere sikkert jeg skal si,
at dere ikke må spise søtsaker,
at dere bare må spise grønnsaker.

Men det skal jeg ikke si.
Jeg spiser søtsaker selv, jeg.
Hver eneste lørdag.
Og det kommer jeg til å fortsette med.

Det viktigste er nemlig ikke hva vi spiser på lørdagene.
Det viktigste er hva vi spiser på hverdagene.

Derfor jeg er opptatt at det skal være lett å velge sunt.
Hver dag.

For det er ikke alltid så lett, 
å ta de sunne valgene i dagligvarebutikken,
når du løper mellom
ferskvaredisken og frossenfisken,
de hvite rosene og suppeposene,
jogurt med strø og wienerbrød,
på jakt etter noe som er raskt og rimelig,
mens magen din,
eller kompisen din,
eller ungen din skriker av sult. 

Derfor hadde det vært fint,
om hverdagsmaten i butikkene våre  
ble litt sunnere!

Jeg samarbeider med dem som produserer mat og drikke om dette.
Vi er ganske enige om at det er ganske lurt.
For hvis maten blir sunnere.
Blir jo kundene friskere!

De fleste voksne og barn får i seg altfor mye sukker.
Det gir økt risiko for overvekt, diabetes 2 og hull i tennene.

Tine har tatt dette på alvor.
De siste ti årene har selskapet redusert sukkerinnholdet i rekke av produktene sine.
Dette tilsvarer i dag en reduksjon på 1 million kilo sukker i året.
Jeg er veldig glad for at Tine og andre produsenter tar dette ansvaret!

Vi er mange som må gjøre denne jobben sammen.
Hvis vi kutter ned på salt, sukker og mettet fett i maten som de fleste av oss har i kjøleskapene og kjøkkenskapene våre,
vil det gi resultater i form av,
mindre sykdom,
flere leveår,
og bedre leveår.

Tenk,
så store utslag kan det gi om vi spiser sunnere mat på hverdagene.
Det betyr ikke at vi aldri skal spise søtsaker.
Det betyr ikke at vi bare skal spise grønnsaker.

Neida, kjære venner,
på lørdagene skal vi ta oss en sjokolade.
En som er ganske liten.
Liten og søt.