Historisk arkiv

Ibsen-året lansert i Beijing

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Med alt fra "Et dukkehjem" i et barneperspektiv til storslagne konserter, ble Ibsen-året innledet i Beijing 20. mars, samme dag som Henrik Ibsen ville fylt 178 år.

Sola skinte gjennom glassbygningen Xingfucun Art Center 20. mars, hvor representanter fra både Norge og Kina sto parate til å markere at det er 100 år siden Norges største internasjonale forfatter, Henrik Ibsen døde. En utstilling satte søkelyset på noen av Ibsens fanesaker, som ytringsfriheten og likestilling. Utstillingen er forberedt av Norsk folkemuseum på vegne av Utenriksdepartementet.

Agnete Haaland, som spilte Nora fra "Et dukkehjem" i Kina i 1998, returnerte til landet og fremførte scener fra "Peer Gynt". Dette er et utdrag fra en mer omfattende oppsetting av stykket hvor Haaland spiller alle rollefigurene selv. Og selv om fremførelsen var på norsk, var det klart at samtlige publikummere fikk med seg essensen av stykket.

Den kjente kinesiske regissøren Lin Zhaohua er ansvarlig for to produksjoner i 2006: Ibsens "Bygmester Solness" og "Noras barn" av Jesper Halle, som utforsker Ibsens klassiker "Et dukkehjem" fra et barns perspektiv. "Noras barn" fikk en minipremiere under lanseringen, og stykket vil bli satt opp i sin helhet fra 27. april.

Det ble også tid til noen musikalske Ibsen-innslag på kvelden, med en konsert på Peking universitetet med 1500 publikummere. Pianist Wolfgang Plagge, fiolinist Annar Follesø og sopranen Gao Xia fremførte stykker av Mozart, Shostakovich og J. Wieniawski, samt noen Edvard Grieg-stykker basert på seks dikt skrevet av Henrik Ibsen. Plagge hadde også komponert et nytt stykke "Knappestøperen" som innlemmet deler av Ibsens "Peer Gynt" og Mozarts "Tryllefløyten" og "Don Giovanni".

Les mer om Ibsen-året i Kina på ambassadens hjemmeside.

Til toppen