Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide møtte Italias utenriksminister og FAO-direktør i Roma

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide besøkte i dag Roma, der hun hadde samtaler med sin italienske kollega Enzo Moavero Milanesi og generaldirektør José Graziano da Silva i FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO).

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sammen med sin italienske kollega Moavero Milanesi. Foto: Ane H. Lunde, UD
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sammen med sin italienske kollega Moavero Milanesi. Foto: Ane H. Lunde, UD

- Møtet med utenriksminister Moavero Milanesi var en god anledning til å få mer innsikt i Italias syn på sentrale spørsmål i det europeiske samarbeidet. Italia er et stort og toneangivende medlemsland i EU, og med en relativt ny regjering er det viktig for meg å høre hans vurderinger, sier Eriksen Søreide.

Utviklingen av det forsvars- og sikkerhetspolitiske samarbeidet i Europa sto på dagsorden, det samme gjorde Nato-spørsmål. Migrasjon var også et sentralt tema, der utenriksministeren understreket at Norge fortsatt mener at man må finne felleseuropeiske løsninger.

Utviklingen i Europas nærområder, blant annet i Midtøsten, Nord-Afrika og Sahel var også blant temaene.

- Her har både Norge og Italia ambisjoner om å spille en rolle for å stabilisere områder som er tettet knyttet til våre interesser, påpeker utenriksministeren. – I forslaget til statsbudsjett for 2019 foreslår vi å doble innsatsen til sårbare stater for å bidra til utvikling, jobbskaping og godt styresett.

Utenriksministeren i møte med generaldirektør José Graziano da Silva i FNs organisasjon for ernæring og landbruk. Foto: Ane H. Lunde, UD
Utenriksministeren i møte med generaldirektør José Graziano da Silva i FNs organisasjon for ernæring og landbruk. Foto: Ane H. Lunde, UD

Møtet med generaldirektør Graziano da Silva i FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) ga mulighet for å diskutere hvordan denne organisasjonen bidrar i kampen mot underernæring.

- De to-tre siste årene har underernæring igjen økt og er tilbake på nivået fra ti år tilbake. De største driverne bak den negative utviklingen er konflikt og klimaendringer, sier utenriksministeren.

Utenriksministeren var også opptatt av hvordan FAO samarbeider med andre FN-organisasjoner, som World Food Programme, i felt. Hun trakk også fram Norges initiativer for bærekraftig utnyttelse av ressursene i havet, inkludert høynivåpanelet statsminister Erna Solberg leder og satsningen på klimatilpasset landbruk.

Utenriksministeren fikk også tid til et raskt møte med de ansatte på ambassaden under sitt besøk i Roma. Ambassadør Margit Tveiten var vertskap.

Utenriksministeren på besøk i den norske ambassaden i Roma.Utenriksministeren på besøk i den norske ambassaden i Roma. Foto: Ane H. Lunde, UD
Utenriksministeren på besøk i den norske ambassaden i Roma. Foto: Ane H. Lunde, UD
Til toppen