Presseinformasjon

Ministermøte i giverlandsgruppen for Palestina

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide leder ministermøtet i giverlandsgruppen for Palestina (AHLC) i New York torsdag 26. september. Palestinernes president Mahmoud Abbas forventes å delta for første gang.

- Giverlandsmøtet i New York finner sted på et tidspunkt hvor en forhandlet to-statsløsning mellom israelerne og palestinerne er under sterkt press. Samtidig er det store utfordringer i palestinsk økonomi. En rekke spørsmål om overføring av skatter og avgifter må bli løst og palestinerne må få bedre tilgang til regionale og internasjonale markeder med sine produkter. De palestinske institusjonene som giverne har bidratt til å bygge opp de siste tiårene er sårbare og må styrkes. Det er viktig med fortsatt fokus på godt styresett, demokratisk utvikling, respekt for menneskerettigheter, reformarbeid og behovet for palestinsk samling, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Utenriksministre og representanter fra de største giverne og land i regionen vil delta. FN er vertskap for møtet.

Sammen med partene og FN har det norske formannskapet for AHLC prioritert tiltak som bedrer levekårene for de to millioner palestinerne i Gaza. – Det er heldigvis unngått en ny storkonflikt i Gaza det siste året. Den humanitære situasjonen i Gaza er likevel fortsatt kritisk. For dette ministermøtet blir det spesielt viktig å sikre bedre tilgang til medisiner, vann og strøm og bli enige om humanitære tiltak som kan bedre levekårene for befolkningen der. Norge og giverne har et godt samarbeid med Israel for å bedre den humanitære situasjonen i Gaza og økonomien på Vestbredden, sier utenriksminister Eriksen Søreide.

Giverlandsgruppen for Palestina ble etablert i 1993 etter den første Oslo-avtalen og har som mål å legge et institusjonelt og økonomisk grunnlag for en forhandlet to-statsløsning. Dette er det eneste internasjonale forumet der begge parter i konflikten deltar i dialog med giverne og det internasjonale samfunnet om to-statsløsningen og palestinsk statsbygging.

Ministermøtet finner sted torsdag 26. september i konferanserom 8 i FNs hovedkvarter kl. 15.00-17.00. Utenriksminister Eriksen Søreide vil være tilgjengelig for pressen i etterkant av møtet, ca. klokka 17.15, i Qatar lounge i FN-bygget.

Pressekontakter: Kjetil Elsebutangen, mobil +47 957 32 701, Ragnhild Simenstad, mobil +1 (646) 642-9910