Historisk arkiv

Presseinformasjon

Utenriksminister Eriksen Søreide til Berlin

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide reiser til Berlin på menneskerettighetsdagen 10. desember for å delta på konferansen «Advocating Human Rights in the 21st Century».

Tysklands utenriksminister Heiko Maas inviterer til konferansen i sammenheng med det tysk-franske initiativet for utenriksministre, «Alliansen for multilateralisme».

Eriksen Søreide skal delta i en høynivådebatt om hvordan vi kan beskytte og fremme menneskerettighetene i en mer kompleks og urolig verden. Hovedtemaene for konferansen er den digitale revolusjonen, klimaendringer og likestilling. 

Innlegget til Eriksen Søreide skal handle om betydningen av å kjempe mot krefter som søker å svekke kvinners rettigheter.

- Kvinner og jenters rettigheter er under press. Dessverre må vi nå bruke mye krefter på å verne om det som allerede er oppnådd på likestillingsområdet. Vi vet at likestilling styrker og bygger samfunnet, og derfor er det viktig at vi deler våre erfaringer og er med på å motvirke tilbakeslag, sier utenriksministeren.

I år er det 40 år siden Kvinnekonvensjonen ble vedtatt i FNs generalforsamling og 25 år siden Kairo-konferansen om befolkning og utvikling. Neste år er det 25 år siden den store Kvinnekonferansen i Beijing, som vedtok den såkalte Beijing-handlingsplanen.

- Et av temaene som møter mye motstand i dag er kvinners seksuelle og reproduktive helse og rettigheter. Det er også et helt grunnleggende tema. For at alle kvinner og jenter skal få frihet, makt og mulighet til å bidra fullt til samfunnet, må de ha mulighet til å bestemme over egne liv og ha tilgang til utdanning, prevensjon, lovlig og trygg abort og frihet fra vold og skadelige skikker, understreker Eriksen Søreide. 

Utenriksministeren peker også på positive trekk:

- Markeringen av 25-årsjubileet til Kairo-konferansen i Nairobi i november gir grunn til optimisme. 9500 mennesker fra 170 land deltok. Det ble inngått 1200 økonomiske og politiske forpliktelser som skal bidra til å akselerere innsatsen for kvinners seksuelle og reproduktive rettigheter, sier hun.

Norge setter handling bak ordene om likestilling i utenriks- og utviklingspolitikken: Norge er allerede en stor giver, og har besluttet å styrke innsatsen ytterligere: Regjeringen gir 10,4 milliarder kroner til arbeid for seksuelle og reproduktive rettigheter (SRHR) i 2020-2025, inklusive 760 millioner kroner mot skadelige skikker mellom 2020 og 2023. I tillegg har regjeringen satt av en milliard kroner til kampen mot seksualisert og kjønnsbasert vold i humanitære kriser i perioden 2019-2021.

Likestillingsarbeidet hviler på bærekraftsmålene og skal ivaretas i bredden av utenriks- og utviklingspolitikken.  Regjeringen har også satt et mål om at 50 prosent av all bilateral bistand skal ha likestilling som hoved- eller delmål.  

Pressekontakt: Mari Bangstad (med på reisen), mobil: 41 44 08 71