Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Presseinformasjon

Statsbesøk til Chile

Deres Majesteter kong Harald og dronning Sonja har takket ja til invitasjonen fra Republikken Chiles president Sebastián Piñera om å avlegge statsbesøk i 2019.

Besøket markerer 100 år med diplomatiske forbindelser mellom Norge og Chile og planlegges for tidsrommet 26. til 31. mars. Kongeparet ledsages av utenriksminister Ine Eriksen Søreide og fiskeriminister Harald Tom Nesvik. 

Statsbesøket innledes i hovedstaden Santiago de Chile.

De offisielle programpostene omfatter velkomstseremoni i presidentpalasset (Palacio de La Moneda) og samtaler og middag med president Piñera. Kongeparet vil også møte lederne for kongressen, høyesterett og byens ordfører.

Chile er det nest viktigste markedet for norske bedrifter i Sør-Amerika, og en næringslivsdelegasjon vil ledsage kongeparet. Hans Majestet Kongen vil tale ved åpningen av et norsk-chilensk næringslivsarrangement, som vil ha særlig fokus på akvakultur, fornybar energi og smarte byer. Hovedtema for seminaret er bærekraftige løsninger for utviklingen av fremtidens næringsliv. 

I Santiago de Chile planlegges også en markering av Kon-Tiki Museets initiativ om tilbakelevering av arkeologiske gjenstander og fotografier til Påskeøya. Programmet i hovedstaden avsluttes med et returarrangement med norske og chilenske kulturinnslag.      

Havsamarbeid og Antarktis er andre sentrale temaer i de norsk-chilenske forbindelsene. Kongeparet fortsetter besøket til Punta Arenas og Puerto Williams, som ligger i Chiles sørligste del, Patagonia. Her vil felles interesser innenfor forskning, ressursforvaltning, klimaspørsmål og næringsvirksomhet bli belyst.    

Programmet for statsbesøket er under utarbeidelse, og endringer kan forekomme. 

Akkrediteringsfrist er 1. mars 2019.

For akkreditering og praktisk informasjon bes pressen om å ta kontakt med UDs besøksseksjon ved Per Anders Nilsen per.anders.pollen.nilsen@mfa.no, mobil 991 22 829, senest 1. mars.      

Pressekontakter

Utenriksdepartementet/Besøksseksjonen
Seniorrådgiver Per Anders Nilsen, e-post, per.anders.pollen.nilsen@mfa.no, mobil 991 22 829

Det kongelige hoff
Kommunikasjonssjef Guri Varpe, e-post guri.varpe@slottet.no, mobil 481 50 727

Innovasjon Norge/næringslivsdelegasjonen
Mona Raa Ravndal, e-post Mona.Raa.Ravndal@innovasjonnorge.no, mobil 942 97 048

For utenriksministeren
Konstituert kommunikasjonssjef Kristin Enstad, e-post kristin.enstad@mfa.no, mobil 482 68 835

For fiskeriministeren
Seniorrådgiver Halvard Wensel, e-post halvard.wensel@nfd.dep.no, mobil 971 80 784

Til toppen