Presseinformasjon

Bakke-Jensen til Estland 8. og 9. mai

EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen besøker Tallinn 8.-9. mai for møter med det påtroppende EU-formannskapet og for å signere avtale om ny periode for EØS-midlene i Estland.

- Estland er en viktig bilateral, regional og europapolitisk partner for Norge. De temaene Estland kommer til å prioritere for sin EU-formannskapsperiode fra sommeren, harmonerer svært godt med den dagsorden Norge har satt som formannskap i det nordiske og nordisk-baltiske samarbeidet i år. Det gjelder særlig den digitale agenda. Disse synergiene skal vi bruke til felles nytte, sier Frank Bakke-Jensen.

Under besøket i Estland møter han utenriksminister Sven Mikser, vise-utenriksminister med ansvar for EU, Matti Maasikas, og helse- og arbeidsminister Jevgeni Ossinovski.

Statsråden vil signere en avtale (Memorandum of Understanding) om ny periode for EØS-midlene, og møte en rekke aktører som har fått støtte i den avtaleperioden som nå avsluttes.

Bakke-Jensen vil også besøke demo-senteret for estiske digitale løsninger, den norske bedriften Protex og møte representanter for sivilsamfunnet i Estland.

- EØS-midlene er et svært viktig verktøy for samarbeidet mellom Norge og Estland. Norske og estiske bedrifter, organisasjoner og myndigheter har allerede skapt en lang rekke vellykkede partnerskap. For eksempel har programmet for Grønn industriell innovasjon vært en stor suksess i perioden som nå avsluttes. I den nye programperioden styrker vi innsatsen for innovasjon og små og mellomstore bedrifter med et flaggskipprogram som skal skape norsk-estisk samarbeid om digitale, grønne og fremtidsrettede løsninger.

- Samarbeidet med Estland er et svært godt eksempel på at EØS-midlene bidrar til et grønt, inkluderende og konkurransekraftig Europa. Dette er god europapolitikk, sier Bakke-Jensen.

Pressekontakt: Ane Haavardsdatter Lunde, ane.lunde@mfa.no, 976 71 250.

Til toppen