Presseinformasjon

Brende til Havanna – fredsforhandlinger Colombia

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Utenriksminister Børge Brende besøker Havanna 23. juni for å delta i en høytidelig seremoni hvor Colombias president Santos og leder for Farc-EP Timoleón Jiménez ventes å kunngjøre en historisk avtale om våpenhvile og nedleggelse av våpen.

Brende vil delta sammen med blant andre FNs generalsekretær Ban Ki-moon og Cubas president Raúl Castro, samt andre statsledere fra Latin-Amerika.

- Jeg ser frem til å møte partene i Colombia-forhandlingene i Havanna. Det er gledelig at vi nå er nær en avtale om våpenhvile og nedleggelse av våpen. Vi er nå et stort skritt nærmere en endelig fredsavtale mellom colombianske myndigheter og Farc, sier utenriksminister Børge Brende.

Partene er i innspurten av forhandlingene om en delavtale som innebærer slutt på konflikten. Våpenhvile, nedleggelse av våpnene og sikkerhetsgarantier er blant spørsmålene som blir diskutert. Tidligere har partene blitt enige om fire andre delavtaler (landspørsmål/utvikling på landsbygda, politisk deltakelse, narkotika og ofrenes rettigheter).

Norge har vært tilrettelegger for forhandlingene sammen med Cuba, siden oppstarten i Oslo i oktober 2012. Den væpnede konflikten i Colombia har pågått i over 50 år. Flere hundre tusen er drept som følge av konflikten og over seks millioner er drevet på flukt.

Pressekontakt: Kristin Enstad (med på reisen), telefon 482 68 835