Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Presseinformasjon

Utenriksministeren deltar på møte i koalisjonen mot Isil

- Vi har kommet langt i kampen mot Isil, samtidig som betydelige utfordringer gjenstår. Det er sterkt samhold i koalisjonen og en tydelig vilje til å stå løpet ut, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Utenriksministeren deltar 12. juli på et møte i koalisjonen mot Isil. Møtet finner sted i Natos hovedkvarter i Brussel i etterkant av Nato-toppmøtet. Formålet med møtet er å diskutere koalisjonens videre arbeid med å bekjempe Isil og stabilisere frigjorte områder i Irak og Syria. På møtet deltar Natos medlemmer og de mest sentrale landene i koalisjonen.

- Natos deltakelse i koalisjonen mot Isil er et viktig signal om hvilken vekt alliansen legger på forsvar av den sørlige flanken og kampen mot internasjonal terrorisme, sier utenriksministeren.

Det siste året har Isil tapt nesten alle landområdene de kontrollerte. Det forventes at koalisjonen vil bekjempe Isil territorielt i løpet av høsten. Terroristorganisasjonen er imidlertid fortsatt en betydelig trussel mot Midtøsten og Europa, og har i tillegg fotfeste i deler av Afrika og Asia.

Norges militære bidrag omfatter både en videreføring av om lag 60 soldater til koalisjonen i 2019 og eventuelt inntil ti personell til Natos treningsoperasjon i Irak fra 2019. De militære bidragene er en integrert del av en helhetlig norsk støtte i kampen mot Isil, hvor sivile og militære virkemidler utfyller hverandre.

- Norge får anerkjennelse for vår kontinuitet og tilpasningsevne knyttet til både sivile og militære bidrag. Stabiliseringsinnsats og arbeid for inkluderende politiske løsninger vil bli stadig viktigere i tiden framover, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Norge bidrar med 350 millioner kroner til Irak i 2018. Av disse går 240 millioner kroner til stabilisering av områder som er frigjort fra Isil og til gjenoppbygging. Dette er en økning på 20 prosent fra 2017. Norge er også en av de største bidragsyterne til UNDPs stabiliseringsfond for Irak. Fra 2015 til 2018 har Norge bidratt med mer enn 275 millioner kroner til fondet.

Også i Syria er Norge en viktig bidragsyter. I 2018 bidrar Norge med 200 millioner kroner til stabilisering og humanitære tiltak for å redusere sårbarhet. I 2018 vil Norge totalt bidra med 2,25 milliarder kroner til Syria og nabolandene som er rammet av krisen i Syria.


Pressekontakt: Ingrid Kvammen Ekker, mobil 990 24 984 (med på reisen).

Til toppen