Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Presseinformasjon

Utenriksminister Brende besøker Nigeria

Utenriksminister Børge Brende besøker Nigeria 16. desember. Styrking av det bilaterale forholdet, næringssamarbeid, globale sikkerhetsspørsmål og den humanitære krisen i området rundt Tsjadsjøen står på agendaen.

– Nigeria er en økonomisk og politisk stormakt i Afrika, ikke minst i sikkerhetspolitiske spørsmål. Vi har et godt bilateralt forhold, og landet er vår viktigste handelspartner i regionen. Norske selskaper er engasjert innenfor skipsfart, olje og gass og fiskerieksport, og interessen fra næringslivet er økende. Dette ønskes velkommen av nigerianske myndigheter, sier utenriksminister Børge Brende.

Under besøket møter Brende blant andre Nigerias utenriksminister, petroleumsminister og miljøminister. Sikkerhetspolitikk, næringssamarbeid og rammevilkår for næringslivet er blant temaene for samtalene. Utenriksministeren deltar også under signeringen av en avtale mellom norske Scatec Solar, Norfund og Africa 50-fondet om bygging av et solkraftverk nord i landet. Prosjektet er et eksempel på hvordan norsk støtte gjennom Norfund bidrar til å øke tilgangen til ren energi i regionen.

Den humanitære situasjonen i det nordøstlige Nigeria er prekær. Norge støtter den internasjonale innsatsen gjennom FN og frivillige organisasjoner, inkludert Unicefs Safe Schools-initiativ; trygge skoler i krig og konflikt. En ny fase i programmet lanseres under utenriksministerens besøk. Det samme gjør Unicefs nye program rettet mot kvinner og barn som har vært holdt fanget av Boko Haram.

– Den humanitære situasjonen rundt Tsjadsjøen er svært alvorlig. Boko Harams herjinger har ifølge FN drevet 2,7 millioner mennesker på flukt. I et område allerede preget av vanskelige levekår trenger nå mer enn ni millioner mennesker humanitær bistand. Norge vil fortsette å arbeide for å øke den internasjonale støtten til området. Den humanitære situasjonen vil stå sentralt i møtene med nigerianske myndigheter, sier utenriksminister Brende.

Pressekontakt: Ingrid Kvammen Ekker, ike@mfa.no, mob. 990 24 984 (med på reisen).

Til toppen