Informasjon til publikum: Vi feirer at kongeparet fyller 80!

Onsdag 10. mai skal det feires at kongen og dronningen fyller 80 år i år! Kongens fødselsdag var i februar og dronningens er i juli, og derfor feirer vi midt imellom. Om kvelden 10. mai inviterer regjeringen til en festmiddag for kongeparet i Operaen i Oslo. Det er ventet at kongelige fra hele Europa kommer til Oslo for å delta i feiringen.

Har du lyst til å vinke til de kongelige når de er på vei til fest? Her får du en oversikt over hvor det kan være lurt å stå: 

Fra ca. kl. 18.00 vil Hans Majestet Kongens Garde spille på Slottsplassen. Deretter marsjerer Garden fra Slottet til Operaen (rute: Slottet-Karl Johan-Jernbanetorget-Operaen).

Fra ca. kl. 18.30 kjører de norske og utenlandske kongelige gjestene fra Slottet til Operaen, langs samme rute som Garden har marsjert. 

Det er lagt til rette for at publikum kan følge med flere steder langs ruten:

  1. Universitetsplassen. Her kan dere følge med når de kongelige kommer kjørende fra Slottet. Mens dere venter kan dere lytte til et sammensatt barne- og ungdomskor fra Østfold, som blant annet skal framføre en nykomponert hymne til kongeparet.
  2. Krysset Kirkegata/Karl Johan, på siden mot Stortorvet og Domkirken. Her spiller Høybråten skolekorps.
  3. Jernbanetorget. Her spiller Ullevål skoles musikkorps. Her vil også Posten være til stede med et jubileumspostkontor, der de selger en spesiallaget konvolutt som markerer kongeparets 80-årsdager. Konvolutten har frimerker av kongen og dronningen og spesialstempel. Her kan du også sende brev og postkort til noen du kjenner.
  4. Operaen. Her har du orkesterplass til alle gjestene som kommer til festmiddagen. Her blir de kongelige gjestene tatt imot av statsminister Erna Solberg. De kongelige vil ankomme fra kl. 18.40. Kongeparet kommer helt til slutt, ca. kl. 19.00. Ute på Operaen vil det også være underholdning i form av dans og musikk. 

Det vil være begrenset med plasser på Operaen. Det er kun plass til ca. 1000 publikummere, og her er det første-mann-til-mølla-prinsippet som gjelder. 

Gangbroen over til Operaen vil være stengt. Dere som har lyst til å være til stede når de kongelige kommer til festmiddagen, må derfor møte opp på baksiden av Operaen (ved Sukkerbiten). Ankomst via Dronning Eufemias gate. Publikum slippes inn på området fra klokken 16.00 til klokken 17.30. Alle må gjennom sikkerhetskontroll. Etter klokken 17.30 slipper ingen inn. Det vil være toaletter for publikum inne på området. Når kongeparet har gått inn i Operaen må publikum forlatee Operaens uteområde. 

Vi ber også om at de som ønsker å være på Operaen ikke tar med seg store bager og sekker. Ikke ta med paraplyer, men bruk regntøy dersom været tilsier det (så ødelegger dere ikke utsikten for de som står bak dere). Det er ikke anledning til å ta med seg mat og drikke inn på området. 

Til toppen