Informasjonskampanje om passasjerrettigheter

Av Line Håland Aaltvedt, EU-delegasjonen

Visste du at du har krav på erstatning dersom du er på reise i Europa og flyet ditt er forsinket? Europakommisjonen startet nylig en stor informasjonskampanje for å opplyse om rettighetene dine når du reiser i EU.

Som reisende i EU har man en rekke passasjerrettigheter, blant annet når man reiser med tog. Illustrasjonsfoto: UD

Som reisende i EU er man dekket av en rekke rettigheter. I tillegg til rettigheter for reiser med fly og tog, har man for første gang i år også rettigheter når man reiser med båt og buss.

Mens regelverket for reiser med fly og tog er tatt inn i EØS-avtalen og således gjeldende også i Norge, er regelverket for reiser med båt og buss foreløpig ikke innlemmet i EØS-avtalen. Disse rettighetene vil derfor ikke gjelde for slike reiser i Norge.

Nordmenn som reiser med buss og båt i EU er imidlertid omfattet av EUs regelverk på dette området og har de samme rettighetene som EU-borgere.

Uvitende om rettigheter
Undersøkelser tyder på at to av tre passasjerer ikke er klar over rettighetene de har, ifølge Europakommisjonen. Derfor startet Kommisjonen nylig en bred informasjonskampanje for å opplyse alle som i disse dager gjør seg klare til ferie om hvilke rettigheter som finnes, og hvordan man kan gjøre krav på dem dersom det blir behov for det.

– For millioner av europeere er ferien en tid for en velfortjent pause, og flertallet reiser uten problemer. Men noen ganger går det galt. Denne sommeren kan ferierende for første gang reise i Europa og vite at de er dekket av passasjerrettigheter i henhold til EU-lovverk uansett hvor og hvordan de reiser, sier visepresident og kommissær for samferdsel i Europakommisjonen, Siim Kallas, i en pressemelding.

Plakater og brosjyrer
Kampanjen ble lansert i forrige uke og skal vare i to år. Man vil kunne se plakater på flyplasser, buss - og togstasjoner og båthavner. Brosjyrer og informasjon på nett vil være tilgjengelig på samtlige EU-språk.

Kampanjen vil ha et særlig fokus på de nye rettighetene for reiser til havs og for reiser med buss.

Ferierende nordmenn kan i år også finne råd og tips til reisen på Utenriksdepartementet nye Facebook-side «Reiseklar med UD». Her vil man finne nyttig reiseinformasjon og gode råd for en vellykket utenlandsreise.

Mer informasjon:
Se Europakommisjonens informasjonsside om passasjerrettigheter her.
Les Europakommisjonens pressemelding her.
Les «Ofte stilte spørsmål» om passasjerrettigheter her.

 

Til toppen