Historisk arkiv

Ingen skal velges bort

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Ingen skal velges bort. Men for å velge alle, må vi velge gode løsninger.

To professorer og to førsteamanuensiser ved Senter for omsorgsforskning skriver i et innlegg om utfordringene i den kommunale helse- og omsorgstjenesten. De peker på den rusavhengige 28-åringen, den demenssyke 56-åringen og den svaksynte 94-åringen og spør om noen av dem skal velges bort.

Svaret er selvsagt nei. Ingen av dem skal velges bort.

Men det er helt riktig at kommunene står overfor store utfordringer i årene som kommer. Vi blir flere eldre. Flere strever med rusavhengighet, psykiske lidelser og livsstilssykdommer.

Det er derfor regjeringen, med Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre gjør mye. På mange ulike områder.  

Økt kunnskap og kompetanse

Det aller viktigste er å satse på de ansatte, de som har skoene på.

Derfor sørger regjeringen for utdanning og fagutvikling gjennom et stort kompetanseløft der vi bruker over 1,5 milliarder kroner hvert år.

Det handler om å skape trygge og gode tjenester til det beste for brukerne og gode arbeidsplasser for de ansatte.

Dyktige ledere gir også gode tjenester og gode arbeidsforhold. Derfor har vi startet en egen lederutdanning for sektoren som er svært populær.

Vi satser på forskning og forskningsformidling gjennom finansiereringen av Senter for omsorgsforskning.  

Flere fagfolk

Regjeringen har økt bevilgningene til kommunene. Det gir resultater i form av flere ansatte. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det ble nesten 5000 flere årsverk i omsorgstjenestene i fjor. Blant dem er flere fysioterapeuter og ergoterapeuter.  

Vi har sørget for flere hundre nye psykologer ute i kommunene gjennom et eget rekrutteringstilskudd.

Etter åtte år med nedgang, har nå antallet årsverk innen psykisk helse og rusarbeid gått opp ute i kommunene. Det har blitt mer enn 1500 flere de siste to årene.

Bedre tjenester

Stadig flere blir rammet av demens. Vi trenger gode tjenester i kommunene både av hensyn til dem som er syke og dem som er pårørende. Fra 2020 blir det innført en plikt for norske kommuner om å tilby dagaktivitetstilbud for personer med demens.

Regjeringen er også opptatt av habilitering og rehabilitering. Vi har derfor lagt fram en opptrappingsplan på dette området som inneholder flere tiltak som vil bidra til å bedre tjenestene til brukerne. Planen er på totalt 300 millioner kroner og er fullfinansiert fra neste år.

Ettervern i kommunen

Mennesker som strever med rusavhengighet trenger mer enn bare rusbehandling. De trenger bolig, jobb og oppfølging der de bor. Regjeringens opptrappingsplan for rusfeltet handler om alt dette. Hittil har vi bevilget til sammen om lag 1,4 mrd til denne planen.

Helhetlige tjenester

Mange mennesker med kroniske sykdommer og sammensatte lidelser opplever dessverre at de ikke får et helhetlig tilbud i kommunen sin. Vi starter nå flere forsøk der helsepersonell arbeider i team for å se om det kan gi pasienter med omfattende behov et mer helhetlig tilbud. Det er viktig for å ivareta den enkelte pasient.

Velge gode løsninger

I vår la jeg fram regjeringens eldrereform "Leve hele livet".

I reformen løfter vi fram 25 gode løsninger og hundrevis av gode eksempler fra kommunene som gjør det lettere å leve hele livet for våre eldre. Det handler om mat og måltider, aktivitet og fellesskap, helsehjelp og sammenheng i tjenestene.  

Kommuner som tar i bruk de gode løsningene og forbedrer tjenestene til de eldre vil bli prioritert øremerkede statlige støtteordninger.

Ingen skal velges bort. Men for at vi skal velge alle – må vi velge gode løsninger.