Historisk arkiv

Inkluderingsutvalg skal gi råd til Lysbakken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

I løpet av det neste året skal Inkluderingsutvalget legge grunnlag for bred politisk debatt og gi råd til inkluderingsministeren.

- Jeg vil ha en bred debatt rundt inkluderingspolitikken. Diskusjonene skal føres i hele landet og jeg vil at ulike stemmer og synspunkter skal komme fram. Jeg vil vite hva som opptar folk, hvilke erfaringer og ideer de har, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken.

Regjeringen har i statsråd i dag oppnevnt et offentlig utvalg som skal se på muligheter og utfordringer i et flerkulturelt Norge. Med bakgrunn i dette skal utvalget foreslå prinsipper og tiltak for inkluderings- og integreringsarbeidet. Målet med utvalget er å få en bred, kunnskapsbasert gjennomgang og diskusjon av sentrale spørsmål på området, og dermed legge grunnlaget for fremtidig politikkutforming. Utvalget skal levere sin utredning til Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet om ett år.

- Mange har sterke meninger på dette feltet, og virkelighetsbildene som tegnes er til dels svært motstridende. Utvalget har derfor en krevende jobb når de nå skal gi en helhetlig og kunnskapsbasert fremstilling av dette saksfeltet, sier Lysbakken.

Utvalget er satt sammen av personer med allsidig erfaring og kompetanse og består av personer med ulik etnisk bakgrunn, med forskjellig yrkesbakgrunn, i ulik alder og som bor forskjellige steder i landet.

Utvalget skal blant annet diskutere og foreslå tiltak knyttet til:
• Utfordringer med en mulig utvikling av et klassedelt samfunn hvor personer med innvandrerbakgrunn har dårligere levekår og lavere samfunnsdeltakelse enn resten av befolkningen.
• Hva som kan gjøres for å øke den lave yrkesdeltakelsen til kvinner med innvandrerbakgrunn i enkelte grupper.
• Hvordan Norge bedre kan benytte ressursene mange personer med innvandrerbakgrunn besitter, både med tanke på økonomisk vekst og samfunnsmessig utvikling.
• Hvilke utfordringer som knytter seg til bokonsentrasjon av enkelte grupper i byområder (segregering), og hvordan disse utfordringene kan løses.
• Hvilke felles verdier som bør danne grunnlaget for vårt flerkulturelle samfunn, og hva som kan gjøres for å sikre at hele befolkningen slutter opp om disse verdiene.
• Hvilke aktuelle og mulige konfliktområder som finnes i det flerkulturelle samfunnet hvor ulike verdier og prinsipper kan komme i konflikt, og hvordan samfunnet best kan håndtere slike konflikter når de oppstår.

Utvalget skal ledes av Osmund Kaldheim, rådmann i Drammen kommune.

Les mer om utvalget, mandatet og medlemmene her.