Innreise- og karantenebestemmelser for toppidrett vurderes i trinn 3 i gjenåpningsplanen

Informasjon om koronasituasjonen endrer seg raskt og kan derfor være utdatert. 

Sjekk temasiden Koronasituasjonen for siste nytt fra regjeringen, eller Helsenorge.no for oversikt over råd og regler om koronaviruset.

Regjeringen har innført tilpasset innreisekarantene for utøvere som er aktuelle for OL/PL og nødvendig støtteapparat og for profesjonelle toppfotballspillere som til daglig spiller i norske klubber og som returnerer til Norge etter landslagsoppdrag i utlandet. Det dreier seg om en begrenset og tydelig avgrensbar gruppe utøvere.

- Etter å ha fått flere henvendelser har regjeringen gjort en fornyet samlet vurdering, og bestemt at det ikke blir gjort ytterligere tilpasninger i innreise- og karantenebestemmelsene for idretten i denne omgang. Jeg har stor forståelse for at flere har ønsket seg tilpassede regler, men regjeringen er nødt til å se smittesituasjonen i sin helhet. Tiltaksnivået i toppidretten, inkludert restriksjoner knyttet til innreise- og karantenebestemmelser, vil vurderes og sees i sammenheng med innføring av trinn 3 av gjenåpningsplanen, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja.

Det er viktig å understreke at endringene som er innført ikke innebærer fritak fra karantene. Utøverne skal i innreisekarantene, som skal gjennomføres på egnet oppholdssted hvor det er mulig å unngå nærkontakt med andre, med enerom, eget bad og eget kjøkken eller matservering. Her må de i karantene frem til de har testet negativt på PCR-test tatt tidligst tre døgn etter ankomsten. Etter dette kan de arbeide i karantenetiden, men er i fritidskarantene frem til negativ test tatt tidligst døgn 7. Norges idrettsforbund og Norges Fotballforbund har videre utarbeidet strenge retningslinjer for gjennomføring av innreisekarantenen for de overnevnte gruppene.

Regjeringen har de siste dagene mottatt flere søknader og andre henvendelser om ytterligere fritak for toppidrettsutøvere.  

Det er avgjørende at importsmitten holdes så lav som mulig for å kunne opprettholde kontroll over covid-19-pandemien. Karantenehotell er et viktig virkemiddel for å redusere importsmitte, samtidig som det beskytter både personer i egen husstand og befolkningen generelt for importsmitte.

Regjeringen har derfor besluttet å ikke la flere grupper få tilpassede regler nå. Når det gjelder tiltaksnivået i toppidretten generelt, inkludert restriksjoner tilknyttet innreise- og karantenebestemmelser, vil dette vurderes og sees i sammenheng med innføring av trinn 3 av regjeringens overordnede gjenåpningsplan.