Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Norge vil øke innsatsen for sårbare grupper og religiøse minoriteter i Syria og Irak

- Krigen i Syria og Irak har ført til enorme lidelser, og religiøse minoriteter er spesielt hardt rammet. Disse gruppene trenger vår hjelp, og Norge vil derfor øke innsatsen for sårbare grupper som kristne og andre religiøse minoriteter i Syria og Irak, sier Børge Brende.

Sammen med blant annet Kirkens Nødhjelp og Kirkenes Verdensråd vil det igangsettes en kartlegging av situasjonen og behovene til forfulgte grupper i Syria og Irak. Kartleggingen vil bli brukt til å vurdere hvordan sårbare grupper som kristne og andre religiøse minoriteter best kan få beskyttelse. Utenriksdepartementet setter av inntil ti millioner kroner i inneværende år samt ytterligere ti millioner til neste år til denne innsatsen.

Krigføringen i Syria og Irak har ført til en enorm humanitær krise med over tolv millioner mennesker i nød i Syria og over fire millioner mennesker på flukt til naboland. I Irak har Isils brutale fremferd og kamphandlinger ført til at mer enn 3,2 millioner har blitt flyktninger i eget land. Noen av de mest sårbare gruppene er religiøse minoriteter i begge land.

- I sin framferd bruker Isil ekstremt brutale metoder overfor etniske og religiøse grupper som ikke konverterer eller underkaster seg. Vi har samtidig vært vitne til systematiske forsøk på ødeleggelse av det kulturelle mangfoldet i Syria og Irak. Dette kan vi ikke akseptere, sier Brende.

- Det er viktig å innrette støtten slik at den når de med størst behov og de som er mest utsatt. Mange kvinner og menn fra ulike minoritetsgrupper har blitt ofre for seksualisert og kjønnsbasert vold. Dette vil derfor være en viktig dimensjon i vår innsats, sier utenriksministeren.

Statssekretær Bård Glad Pedersen deltok 8. september på en konferanse om ofre for etnisk og religiøs vold i Midtøsten i Paris. Konferansen ble arrangert av Jordan og Frankrike i fellesskap.

Til toppen