Historisk arkiv

Invitasjon til innspillsmøte om helhetlige forvaltningsplaner for natur

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Klima- og miljødepartementet

Klima- og miljødepartmentet inviterer til et orienterings- og innspillsmøte om helhetlige forvaltningsplaner for natur.

Regjeringen jobber med oppfølging av stortingsmeldingen Natur for livet. I den forbindelse inviterer statsråd Ola Elvestuen til et inviterer til orienterings- og innspillsmøte om helhetlige forvaltningsplaner for natur.

Når: 20. mai kl 12.30 til 14:00

Hvor: Møtet finner sted i Klima- og miljødepartementets lokaler i Kongens gate 20 i Oslo, møterom 115.

Påmelding innen 10. mai 2019 (fristen er for påmelding er nå gått ut). Av påmeldingen må det framgå om man ønsker å holde et innlegg samt eget navn og hvem man representerer/organisasjonstilknytning.

Det åpnes for forhåndsinnmeldte innlegg. Det legges opp til korte innlegg på maks 5 minutter (det tas forbehold om at taletiden kan bli noe redusert ved mange innmeldte innlegg).

 

Bakgrunn

Regjeringen jobber med oppfølging av stortingsmeldingen Natur for livet (Meld.St. nr. 14 (2015-2016) (naturmangfoldmeldingen).

Et viktig punkt i meldingen er hvordan vi skal sikre bærekraftig bruk av naturen og oppnå god tilstand i økosystemene (se Natur for livet kapittel 5.3). Hva er egentlig "bærekraftig" og "god tilstand i økosystemene"? Legger vi det samme i det på tvers av sektorer? Mange ulike grupper og næringer bruker og høster av naturen. Mange enkeltavgjørelser hvor den samlede bruken ikke ses i sammenheng kan bli en for stor belastning for naturen. Det kan også oppstå konflikter mellom ulike brukerinteresser.

Regjeringen har derfor i naturmangfoldmeldingen sagt at vi skal fastsette mål for hvilken tilstand i økosystemene som er den mest optimale for samfunnet som helhet. Det betyr altså at det må skje en prosess der vurderer hvordan ulike samfunnsmål best kan kombineres innenfor rammene av det økosystemene tåler på lang sikt.

I henhold til naturmangfoldmeldingen skal vi så innrette forvaltningen mot de fastsatte målene, slik at vi når målene på en kostnadseffektiv måte.

En slik måte å jobbe på, kjenner vi i Norge i dag i havforvaltningen og vannforvaltningen. Systemene er ulike, men tilnærmingen er den samme: Man vurderer tilstanden i miljøet, klarlegger ulike påvirkninger og samfunnsformål, og blir enige om en overordnet forvaltning. Vi kaller dette "forvaltningsplaner": For havområdene i form av stortingsmeldinger, for vannområdene i form av regionale planer. En forvaltningsplan presenterer tilstanden i naturen, hvilke mål man har og hvordan man vil komme dit, i et langsiktig perspektiv. Det gir forutsigbarhet for både sektormyndigheter og for alle som bruker natur og naturressurser. Evalueringer underveis gir mulighet for å sjekke måloppnåelsen og behovet for justeringer.

For naturen på land, har vi i dag ikke slike planer. I Granavolden-plattformen heter det at vi skal utvikle konsepter for helhetlige forvaltningsplaner for natur. Fastsetting av mål, og innretningen av forvaltningen mot disse, slik vi har varslet  i naturmangfoldmeldingen, bør eventuelt inngå i slike "forvaltningsplaner". Det er ennå ikke truffet noen beslutning om slike planer. Som et første skritt skal det utredes hvordan slike planer eventuelt kan se ut.

Formålet med møte

Statsråden vil innlede og presentere ulike muligheter for hvordan eventuelle forvaltningsplaner kan se ut, og hva de i tilfelle vil bety for forvaltningen av norsk natur. Etter innledningen vil det være anledning til å stille spørsmål og gi innspill. Aktuelle temaer vi ønsker synspunkter på:

  • Hvem bør vedta eventuelle forvaltningsplaner for norsk natur?
  • Hvem bør bidra til utarbeidelsen av planer, og hvilken prosess kan man se for seg?
  • Hvilke gevinster kan man se for seg at helhetlige forvaltningsplaner bringer?
  • Hva skal til for at slike gevinster realiseres?

Les statssekretær Sveinung Rotevatns innledning til møtet her

Mottatte innspill til departementet:

Innspill til forvaltningsplaner for natur Glommen Skog SA.pdf

Innspill til forvaltningsplaner for natur NINA.pdf

Innspill til forvaltningsplaner for natur Norges Bondelag.pdf

Innspill til forvaltningsplaner for natur Norsk Bergindustri.pdf

Innspill til forvaltningsplaner for natur Norsk Reiseliv.pdf

Innspill til forvaltningsplaner for natur NORSKOG.pdf

Innspill til forvaltningsplaner for natur WWF.pdf

Innspill til forvaltningsplaner natur NOF.pdf

Innspill til helhetlige forvaltningsplaner for natur - Norges Skogeierforbund.pdf