Utenriksministeren besøker Israel og Palestina

- Jeg ser fram til å videreføre den gode dialogen som Norge har med israelske og palestinske myndigheter. I møtene vil jeg understreke betydningen av at partene gjenopptar forhandlinger om en to-statsløsning. Jeg vil også drøfte arbeidet vi gjør i giverlandsgruppen AHLC, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide besøker Israel og Palestina 7. og 8. januar. Programmet i Israel omfatter møter med president Reuven Rivlin, statsminister Benyamin Netanyahu, forsvarsminister Avigdor Liebermann og minister for regionalt samarbeid Yitzhak Hanegbi. Hun vil også besøke minnesenteret for Holocaust, Yad Vashem. I Ramallah vil utenriksministeren møte president Mahmoud Abbas, statsminister Rami Hamdallah, finansminister Shukri Bishara og forhandlingsleder Saeb Erakat. På programmet står også et møte med generalmajor Kristin Lund, som leder FNs observatørkorps i Midtøsten, og biskop Munib Younan.

- Situasjonen i regionen blir stadig mer krevende. Kun en forhandlet to-statsløsning kan legge grunnlag for en varig fred mellom israelerne og palestinerne. Formålet med Norges sterke engasjement – både politisk og gjennom bistanden – er å bidra til at to-statsløsningen blir realisert, sier utenriksministeren. 

 - Ved å styrke palestinske institusjoner og legge til rette for økonomisk utvikling i Palestina bidrar giverlandsgruppen til å legge grunnlaget for en levedyktig palestinsk stat og fredelig sameksistens mellom israelere og palestinere. Styrket økonomisk samarbeid mellom israelske og palestinske myndigheter kan aldri erstatte behovet for en politisk løsning, understreker Eriksen Søreide.

I 2017 mottok Palestina 713 millioner kroner i bistand fra Norge. Statsbygging, utdanning, helse og energi er strategiske satsingsområder for den norske bistanden til Palestina, i tillegg til støtte til demokratisering, likestilling og sivilt samfunn.

Pressekontakt: Guri Solberg, guri.solberg@mfa.no, mobil +47 922 19 769 (med på reisen)

Til toppen