Jakter på kvalitetsforskjellen i mat

Planter på ulike breddegrader har ulike vekstvilkår relatert til blant annet lysintensitet, daglengde og temperatur. Dette påvirker plantene og innholdsstoffene i dem. Nå er forskerne på jakt etter den dokumenterbare kvalitetsforskjellen mellom mat produsert i nord eller sør.

Det er ingen i Norge som lar seg overraske over at det er klimatiske forskjeller mellom nord og sør. I nord er gjennomsnittstemperaturen lavere og vekstsesongen er kortere enn i sør. Sør i landet er det i tillegg en høyere intensitet av fotosyntetisk aktivt lys, mens man i nord har lengre perioder med lys som kan kompensere for den lavere intensiteten. 

Plantene vi spiser inneholder mange kjemiske forbindelser som er viktige både for smak og helse. Konsentrasjonen av disse forbindelsene påvirkes av genetiske, biotiske og abiotiske forhold. Det betyr at de unike vekstforholdene i nord, med blant annet midnattssol og lave veksttemperaturer, gjør noe med konsentrasjonen av enkelte forbindelser. Og her er det stor variasjon mellom arter, sorter og planteorganer.

Gulrøtter.
Forskere ved NIBIO har funnet dokumentasjon på at gulrøtter dyrket på nordlige breddegrader hadde høyere innhold av fruktose og glukose som assosieres med søt og syrlig smak. Også kålrota blir søtere, syrligere, sprøere og saftigere når den dyrkes under lavere temperatur. Foto: Torbjørn Tandberg
Til toppen