Alvorlig humanitær situasjon i Jemen

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

- Krigen i Jemen har ført til en alvorlig humanitær krise. Over 20 millioner mennesker trenger humanitær assistanse. En nylig inngått avtale om stans i krigshandlinger gir håp for å få inn nødvendig nødhjelp. Norge vil gi ytterligere 40 millioner i humanitær assistanse til Jemen, sier utenriksminister Børge Brende.

Brende møtte Jemens president, Abdrabbuh Mansour Hadi, i Riyadh fredag 6. mai.  

Utenriksminister Børge Brende og Jemens president Abd Rabuh Mansur Hadi.
Utenriksminister Børge Brende og Jemens president Abd Rabuh Mansur Hadi. Foto: Frode O. Andersen, UD

FN ber om USD 1,8 milliarder for å dekke de mest akutte humanitære behovene til befolkningen i Jemen. Kun 16 prosent av FNs behov er finansiert. Tilgang for humanitære aktører har lenge vært svært vanskelig, men samtalene om å styrke våpenstillstanden kan endre situasjonen. Å få inn matbistand og oppheving av handelsblokaden er høyt prioritert. Det internasjonale samfunn er i gang med å planlegge en bistandsinnsats parallelt med fredssamtalene.  

- Jemen er i dag en av verdens mest alvorlige humanitære kriser. FN advarer mot en sultkatstrofe i landet. Over 80 prosent av befolkningen i krigsherjede Jemen trenger nødhjelp. Det er kritisk å få forsyninger inn til befolkningen i det krigsherjede landet, sier Brende. 

Etter over et år med krig mellom Houthi-bevegelsen og den internasjonalt anerkjente regjeringen er 2,8 millioner mennesker drevet på flukt fra sine hjem og 14 millioner er avhengig av matbistand for å overleve.

 Støtten vil gis gjennom Flyktninghjelpen, Røde Kors og FNs matvareprogram (WFP).