Historisk arkiv

Jemens utenriksminister besøker Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Som første stopp på en europeisk rundreise besøker Jemens utenriksminister Ahmed bin Mubarak i dag Norge.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide tar i mot  Jemens utenriksminister Ahmed Awad bin Mubarak på hans første stopp i Europa. Foto: Guri Solberg, UD
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide tok i mot Jemens utenriksminister Ahmed Awad bin Mubarak i en situasjon der landet står på randen av en sultkatastrofe verden ikke har sett på mange tiår. Foto: Guri Solberg, UD

- Jeg er dypt bekymret over krisen i Jemen. I møtet med utenriksminister bin Mubarak understreket jeg at konflikten må løses ved forhandlingsbordet. Alle parter må samarbeide med FNs spesialutsending og inngå kompromisser for å finne en politisk løsning, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Norge støtter FNs arbeid for våpenhvile og en politisk løsning. Jemen er også høyt prioritert i Norges arbeid i FNs sikkerhetsråd.

– I forkant av møtet med bin Mubarak har jeg hatt samtaler med FNs påtroppende spesialutsending Hans Grundberg for å diskutere fortsatt konkret norsk støtte til FNs arbeid i Jemen, sier Eriksen Søreide.

Som følge av krigen, som startet i 2015, anslår FN at mer enn 20 millioner jemenitter i år vil ha behov for humanitær bistand og beskyttelse. Nesten fire millioner er drevet på flukt i sitt eget land. Landet står på randen av en sultkatastrofe verden ikke har sett på mange tiår.

- Den humanitære krisen i Jemen er menneskeskapt, og rammer sivilbefolkningen svært hardt. Ifølge FN er dette verdens verste humanitære krise. Situasjonen er spesielt alvorlig for barn. Elleve millioner barn trenger humanitær bistand. 2,25 millioner barn under fem år er akutt underernærte. To millioner barn får ikke skolegang, sier utenriksministeren.

Gjennom FN, Røde Kors og frivillige organisasjoner bidrar Norge med omfattende humanitær støtte til Jemen. Norge har så langt i år bidratt med nær 210 millioner kroner i humanitær støtte til Jemen. I tillegg kommer betydelig kjernestøtte gjennom FNs nødhjelpsfond Cerf, Verdens matvareprogram og FNs høykommissær for flyktninger, hvor Norge er en stor bidragsyter. Siden 2015 har Norge til sammen bidratt med om lag 1,5 milliarder kroner i humanitær støtte til Jemen. Dette inkluderer støtten gjennom FNs nødhjelpsfond Cerf.

- Jeg forsikret utenriksminister bin Mubarak om at Norge fortsatt vil gi humanitær støtte til Jemen, det inkluderer en økning i støtten til mineinnsats. For at den humanitære hjelpen skal fortsette og nå fram til de som trenger den, må de humanitære organisasjonene ha trygg og uhindret tilgang, sier Eriksen Søreide.

Som ved alle hennes tidligere møter med jemenittiske utenriksministre, tok Eriksen Søreide også opp Martine-saken.

- Det er britiske myndigheter som er ansvarlige for etterforskning og straffeforfølging, men det er viktig for Norge å be jemenittiske myndigheter bidra til utlevering og straffeforfølging av den mistenkte, sier utenriksministeren.