Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Pålitelig alliert og samarbeidspartner

Den estiske forsvarsministeren Hannes Hanso besøkte denne uken sin norske kollega Ine Eriksen Søreide.

Sikkerhetspolitiske utfordringer i våre nærområder, nordisk-baltisk samarbeid og oppfølging av vedtakene fra Warszawa var noen av temaene som ble diskutert under møtet.

- Jeg er svært glad for det gode samarbeidet vi har med Estland. De er en pålitelig alliert og samarbeidspartner både i NATO, det nordisk-baltiske rammeverk og bilateralt, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Den estiske forsvarsministeren Hannes Hanso besøkte denne uken sin norske kollega Ine Eriksen Søreide.
Den estiske forsvarsministeren Hannes Hanso besøkte denne uken sin norske kollega Ine Eriksen Søreide. Foto: Asgeir Spange Brekke, FD

Estland er et av få land i NATO som har avsatt 2% av BNP til forsvarsformål. I 2016 vil forsvarsbudsjettet øke fra 412 mill EUR til 450 mill. EUR.

Den estiske ministeren besøkte også Rena leir, hvor han fikk orienteringer og innsikt i prosessen rundt innføringen av allmenn verneplikt. Han møtte også kvinner og menn som er inne til førstegangstjeneste.

- Norge er det første NATO-landet som har innført verneplikt for både kvinner og menn.  At dette har vekket interesse i andre land synes jeg er positivt. Med allmenn verneplikt fordeles plikter, muligheter og rettigheter mellom både kvinner  og menn. Forsvaret trenger motiverte og egnede menn og kvinner til en viktig, spesialisert og spennende tjeneste og kan nå velge blant de beste fra begge kjønn, avslutter forsvarsministeren.

Til toppen