Historisk arkiv

Kallmyrs Sicilia-besøk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Statssekretær Jøran Kallmyr besøkte søndag og mandag Sicilia i forbindelse med første rullering av mannskap på Siem Pilot. Den norskregistrerte båten deltar i EUs sjøoperasjon Triton.

Statssekretær Jøran Kallmyr møter presse under sitt besøk på Sicilia (Foto: JD - se og last ned bilder på Flickr 

Det planlagte besøket på skipet måtte avlyses fordi Siem Pilot søndag fikk anmodning om å delta i en ny redningsaksjon. Men Kallmyrs Sicilia-reise ble likevel ingen bomtur.

– Vi fikk dessverre ikke vært ombord i Siem Pilot, men jeg har hatt flere møter og har lært mye om mottakssystemet på Sicilia, sier Kallmyr.
Siem Pilot fikk søndag morgen anmodning fra den italienske hovedredningssentralen om å bistå i et redningsoppdrag. Mannskapet redder over 80 migranter fra en gummibåt. I tillegg tok skipet ombord omlag 330 personer fra et skip fra Leger uten grenser.

– Det er svært gledelig at Siem Pilot bidrar til å redde liv i Middelhavet. Mannskapet gjør en imponerende innsats, sier statssekretæren.
Migrantene ble satt land i Catania tirsdag morgen. Underveis til Sicilia fikk de på Siem Pilot oppfølging av medisinsk personell.

Før helgen satte mannskapet i land hele 770 migranter i Palermo.
– Situasjonen er fortsatt dramatisk for migrantene i Middelhavet. I tillegg til å fortsette redningsaksjonene, må vi jobbe med å få tak i  bakmennene, menneskesmuglerne, sier Kallmyr.

Det er stor medieinteresse rundt Siem Pilot. Flere av journalistene som skulle til Catania i forbindelse med rulleringen av mannskapet og Kallmyrs besøk, ble hastesendt til Aten for å dekke krisen der. Men TV2 var der, sammen med Dagbladet og Sunnmørsposten. I tillegg ble statssekretæren intervjuet av NTB og P4.

Til journalistene understreket Kallmyr viktigheten av å registrere migrantene som blir plukket opp.

– Det er viktig av hensyn til sikkerheten for å hindre at terrorister kommer inn i Europa. Det er også viktig for å forhindre kriminalitet, og det er viktig for migrantene selv. Å leve som ulovlig innvandrer innebærer stor risiko for den enkelte, sier statssekretæren.

Fakta om Operasjon Triton: Regjeringen vedtok i april 2015 at Norge skulle sende et skip til Middelhavet for å delta i Operasjon Triton. Den 13. mai undertegnet JD en kontrakt med rederiet Siem-Meling DA om leie av supply-skipet Siem Pilot. Skipet reiste fra Norge søndag 31. mai.

Operasjon Triton blir ledet av Italia og er en Frontex EU-/Schengen yttergrenseoperasjon. Norges bidrag i Operasjon Triton er foreløpig satt til seks måneder.

Fakta om Frontex: Frontex er EUs organ for ytre grensekontroll. Medlemslandene i EU/Schengen har 80 000 km sjøgrense og 8 000 km landegrense, og presset mot yttergrensene er økende. På grunn av den sterkt økende trafikken av migranter over Middelhavet har Frontex etablert grensekontrolloperasjoner i Hellas, Italia/Malta og Spania.

Gjennom deltakelse i operasjonen skal man bidra med kontroll og redning av det store antallet migranter som kommer til Schengen-territoriet fra eller via Nord-Afrika, Midtøsten eller Tyrkia.

Siden 2005 har Norge deltatt med personell både i Frontex' hovedkvarter i Warszawa og i operasjoner. Dette er første gang det sendes et norsk skip for å delta i denne type oppdrag.