Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Jovsset Thomas Sara er Årets unge reindriftsutøver 2019

– Reindriften trenger unge utøvere med et klart engasjement og ståsted i den tradisjonelle driften, og som samtidig er opptatt av å videreføre og utvikle reindriften som en livskraftig næring, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Jovsset Thomas Sara ble under Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) i Tromsø i dag, kåret til årets unge reindriftsutøver 2019. Sara fikk tildelt prisen av landbruks- og matminister Olaug Bollestad, leder av NRL, Ellinor Marita Jåma og leder av Markedsutvalget for reinkjøtt, John Anders Lifjell. Markedsutvalget og NRL sitt ungdomsutvalg samarbeider om prisen. Ungdomsutvalget presenterer aktuelle kandidater fra hele reindriftsnæringen til juryen.

Jovsset Thomas Sara er Årets unge reindriftsutøver 2019
Jovsset Thomas Sara er Årets unge reindriftsutøver 2019. Fra venstre: Landbruks- og matminister Olaug Bollestad, Jovsset Thomas Sara, leder av Markedsutvalget for reinkjøtt, John Ander Lifjell og leder av Norske reindriftsamers Landsforbund Ellinor Marita Jåma. Foto: Landbruks- og matdepartementet.

Prisen skal løfte fram og gi annerkjennelse til unge reindriftsutøvere som gjennom sin næringsaktivitet og engasjement har bidratt til å styrke og løfte reindriften på en positiv måte. Prisen skal også bidra til å støtte unge og entusiastiske utøvere som bidrar til å bygge reindriftens omdømme, og til å videreutvikle en livskraftig og bærekraftig reindrift. 

Har fjellet som arena

Juryen har satt flere kriterier for årets pris. Utøveren må være under 30 år, og et sunt forbilde og til inspirasjon for andre i reindriften. I tillegg på personen ha utmerket seg på en positiv måte, o gbidratt til å styke og løfte reindriften. Utøvelsen må være i samsvar med reindriftslovens målsettinger, i tillegg til og den næringspolitikk som det er lagt opp til gjennom reindriftsavtalen. Juryens begrunnelse til at de har kåret Jovsset Thomas Sara er slik:

«Siden han var liten har han vært med i reindriften. Nå i en alder av 20 år, er han i hovedsak å se på fjellet ved siden av flokken sin. Han er sjelden å se andre steder. For reinen kommer alltid først og er hans første prioritet uansett tid og sted.

Vinneren har et klart engasjement og ståsted i den tradisjonelle reindriften, men er samtidig framtidsrettet og opptatt av å videreføre og utvikle reindriften som en livskraftig næring.

Å drive med reindrift er det vedkommende lever for og av. Gjennom sin reindriftsutøvelse, kunnskap og erfaring er han et fremragende eksempel på fremtidens reindriftsutøver.»

Vinnere av Årets unge reindriftsutøver:

  • 2019: Jovsset Thomas Sara
  • 2018: Ina-Theres Sparrok
  • 2017: Inga Biret Márjá Triumf
Til toppen