Historisk arkiv

Julekalender 2015: Algemat fra Norges sydspiss

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Det er over 350 år siden fyret første gang ble tent på Lindesnes - landet eldste fyrstasjon, på Norges sydspiss og kapp-punkt. Like foran fyret finnes en frodig have, full av smaksrike og sunne alger.

Lindesnes fyr.
Lindesnes fyr. Foto: Rolf Dybvik/Lindesnes fyr

– Algene er havets grønnsaker og fremtidens mat, og vi synes det er spennende å lære om og å bruke denne ressursen, forteller Siri Mathisen. Hun jobber til daglig som kreativt ordensmenneske på Lindesnes fyr, og er initiativtakeren bak algesatsningen.

Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet
Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet har i år en quiz med ett nytt spørsmål om lokalmat og lokale matprodusenter hver dag fra 1. til 24. desember. Du kan vinne flotte lokalmatprodukter. I tillegg til dagspremiene trekker vi også tre vinnere av gavekort for 2 personer, ett døgn (lørdag-søndag) med kost og logi hos enten Torbjørnrud Hotell, Lindesnes Havshotell eller Handelstedet Forvik. For å være med i denne trekningen må du ha deltatt og svart riktig på quizen alle dagene i kalenderen.

Blander eget tangmel

Siri baker det populære fyrbrødet, basert på sjøvann fra brygga på Lindesnes, havregryn, og ulike sorter mel, blant annet litt tangmel. Tidligere kjøpte hun tangmelet. Nå blander hun det selv.

Fyrbrødet er laget av sjøvann fra brygga på Lindesnes, havregryn, og ulike sorter mel, blant annet litt tangmel.
Fyrbrødet er laget av sjøvann fra brygga på Lindesnes, havregryn, og ulike sorter mel, blant annet litt tangmel. Foto: Rolf Dybvik/Lindesnes fyr

– Vi høster alger fra bryggekanten i havna på Lindesnes, tørker og knuser det fint og blander det i deigen til fyrbrødet. Det sies at det som vokser under havflaten inneholder flere ganger så mye vitaminer og mineraler enn det som vokser i jord. Det er en god grunn for å tilsette litt både i brøddeigen, i saltet og til og med i kakene, påpeker Siri.

Fyrhagen i orkan.
Fyrhagen i orkan. Foto: Jan Robert Jore/Lindesnes fyr

Nysgjerrigheten og ønsket om å lære mer om plantene i havet rett utenfor fyret var starten på bruk av tang og tare i maten. I dag står også fisk grillet i sukkertare, algefiskekaker, tarepesto, tangpizza og algepopcorn på menyen til spisestedet Fyrgryta.

Vest-Agders tusenårssted

Hvert år kommer det omtrent 100.000 gjester fra hele verden til Lindesnes fyr, som er Norges nasjonale fyrmuseum. Fyrstasjonen er et fredet kulturminne og i fortsatt drift, med to fyrvoktere på jobb året rundt. Utstillingene i museet forteller kystens og fyrenes historie og filmene viser det maritime kulturlandskapet. Restene etter det gamle kullblussfyret og det 100 år gamle støpejernstårnet er begge deler museumsgjenstander i full størrelse.

Lindesnes fyrhage en stille dag.
Lindesnes fyrhage en stille dag. Foto: Jan Robert Jore/Lindesnes fyr

For familiene på fyrstasjon har fyrhagen alltid hatt stor betydning. Alt som kunne dyrkes av nyttevekster var viktige bidrag for å spe på lønna. Det høye saltinnholdet både i jorda og lufta begrenser vekstgrunnlaget, og den tradisjonelle fyrhagen bestod av en liten potetåker, luftløk, rabarbra og litt andre grønnsaker.  

– Fyrhagen under vann er av senere dato og vekker stor interesse. Kunnskap om livet under havoverflaten er ettertraktet. Det er ikke bare vi som synes det er spennende å lære om og bruke alger. Derfor arrangerer vi kurs og viser hvilke kulinariske muligheter havets grønnsaker byr på, sier Siri.

Fyrhagen under vann.
Fyrhagen under vann. Foto: Jan Robert Jore/Lindesnes fyr

Smaken av sydspissen

Sammen med Jentan på Båly, Lindesnes havshotell og Lindesnes Brygghus tilbyr Fyrstasjonen smakfulle, lokale mat- og drikkeopplevelser. I flere av matminnene er alger en viktig ingrediens. Havsaltet med tørket, knust tang har blitt en salgssuksess.

Matminner er en serie med seks produkter som alle representerer «Smakebiter fra kystens spiskammer». Det er lynghonning, krydret tyttebærsyltetøy, elgpølse, tangsalt, tørrfisk og tangknekkebrød. 

Tangsalt og krydret tyttebær fra Lindesnes.
Tangsalt og krydret tyttebær fra Lindesnes. Foto: Jan Robert Jore/Lindesnes fyr