Historisk arkiv

Julekalender 2015: Bringebærpasjon på Sørlandet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

I Lyngdal, på gården Rom Østre, kan du skue utover sirlige rader med bringebærbusker. Bringebærene er store, faste og fine. Smaken er frisk og søt, og passer like godt i saft, gløgg og gelé som til å spises ferske.

Foto: Vintlandgården.

Hver dag, fra slutten av juli til slutten av september er det friske bringebær til salgs fra tunet på Rom Østre. Bærene som er igjen etter dagens salg blir til rå kaldpresset bringebærsaft, bringebærgløgg, bringebærgelé, bringebæreddik eller friskrørt syltetøy. Nytt av året er en bringebærpuré som gir både is og riskrem et skikkelig smaksløft. 

Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet
Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet har i år en quiz med ett nytt spørsmål om lokalmat og lokale matprodusenter hver dag fra 1. til 24. desember. Du kan vinne flotte lokalmatprodukter. I tillegg til dagspremiene trekker vi også tre vinnere av gavekort for 2 personer, ett døgn (lørdag-søndag) med kost og logi hos enten Torbjørnrud Hotell, Lindesnes Havshotell eller Handelstedet Forvik. For å være med i denne trekningen må du ha deltatt og svart riktig på quizen alle dagene i kalenderen.

Gartnere og bringebæreksperter 

Det er Anne og Karl Petter Vintland som driver gården. Karl Petter har ansvaret for selve bringebærproduksjonen, mens Anne sørger for foredlingen. De er begge gartnere, og da de for 15 år siden overtok gården etter Karl Petters bestefar, bestemte de seg raskt for å satse på bringebær. I dag er Vintlands bringebær kjente og kjære over store deler av Sørlandet. 

Vakumering. Foto: Vintlandgården

– Vi ønsket å starte med en produksjon som ikke trenger så stort areal. Bringebær var i ferd med å bli populært, i tillegg til at de er både utfordrende og spennende å dyrke. Så valget var enkelt – og vi har aldri angret, forteller Anne. 

Anne og Karl Petter plantet det første bringebærfeltet året etter at de tok over gården. Deretter har ytterligere tre felt tilkommet. Nå produserer de rundt 14 tonn bringebær per år, og kundene kommer tilbake år etter år. 

Barna Asta Emilie på 20 og Ole Andreas på 17 jobber i bringebær når de har mulighet. Asta Emilie er blomsterdekoratørlærling og Ole Andreas går i 2. klasse med byggfag. Deres kunnskap er til god nytte på gården og i gårdssalget.

Saft. Foto: Vintlandgården

Bringebærhonning 

I utkanten av bringebærfeltene står bikubene, og biene her samler nektar når bringebærplantene blomstrer. For du vet vel at bringebærblomster er biers favorittblomst? Nektaren gir en mild og søt bringebærhonning. 

Anne og Karl Petter har to ulike varianter. Sommerhonningen er ferskvare, mens den ferdig rørte har lengre holdbarhet. 

Bringebærhagen. Foto: Vintlandgården.