Historisk arkiv

Julekalender 2015: Foredler saltet fra verdens sterkeste malstrøm

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

– Vi liker å si at vi har temmet Saltstraumen og fanget den på glass uten å miste smaken av frisk sjø og strøm, svarer Tore Hongset når han blir spurt om flaksaltet de lager. De tynne, lette flakene gir en frisk og god saltsmak med et hint av sjø.

Ideen om å lage eget salt ble unnfanget mens Tore stod og kokte spagettivann. Uten salt i huset, kom han til å tenke at det måtte vel være mulig å foredle saltet fra verdens sterkeste malstrøm. 

Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet
Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet har i år en quiz med ett nytt spørsmål om lokalmat og lokale matprodusenter hver dag fra 1. til 24. desember. Du kan vinne flotte lokalmatprodukter. I tillegg til dagspremiene trekker vi også tre vinnere av gavekort for 2 personer, ett døgn (lørdag-søndag) med kost og logi hos enten Torbjørnrud Hotell, Lindesnes Havshotell eller Handelstedet Forvik. For å være med i denne trekningen må du ha deltatt og svart riktig på quizen alle dagene i kalenderen.

Første bestilling: 100 glass til firmagaver

– Jeg visste ingenting om å lage salt, og ødela en del kjøkkenutstyr de neste to månedene for å finne ut av det. Men da jeg endelig fikk det til, var gleden stor. Jeg tok med meg saltet til en kjenning som er kokk, for å sjekke om dette var liv laga. Han prøvde det ut i et bryllup dagen etter, kom tilbake og bestilte 100 glass til firmagaver. Dermed var jeg i gang, forteller Tore. 

Det er bare et drøyt år siden Arctic Salt så dagens lys. I et gammelt lagerbygg på Saltbrygga rett ved malstrømmens bredd. En saltmakers arbeid krever stor grad av nøyaktighet og tålmodighet. De er nå to saltmakere, for Tore har fått med seg Håvard Stenersen. Håvard er oppvokst i Saltstraumen og kjenner den bedre enn de fleste. Han kom på døra en dag og spurte om det fantes jobb til han. 

Ikke bare-bare å oppskalere

Når saltflakene dannes er det temperaturen som avgjør hvor fine de blir. Den absolutt riktige temperaturen må til for å danne de fineste saltflakene. Det er har vært mange utfordringer på veien fra 100 liter i et vannbad i fyrrommet hjemme til to kar med 4000 liter og to varmepumpeanlegg som må stilles inn for å få den riktige temperaturen og avdampingen. 

– Det har blitt en del prøving og feiling for å finne frem til de riktige forholdene. Vi har sett opp whiteboardaktige plater på veggene, og her noterer vi ned testdata og annet vi diskuterer oss frem til. En strålende idé syntes vi, helt til en dag da en av våre ivrige dugnadsarbeidere fant ut at det skulle vaskes fra gulv til tak, og fjernet i samme slengen absolutt alle spor av tre ukers forskning og temperaturmålinger, forteller Tore – og legger til at det er sånt som skjer. 

Det friskeste vannet gir det beste saltet

Salt er en smak i seg selv, som også fremhever og forsterker andre smaker. 

– På inngående flo pumper vi opp det klare ville vannet som har virvlet inn gjennom det trange sundet. Det er da vi sikrer oss det friskeste vannet. Vi vil lage det best mulige saltet og vil etter hvert komme med et par smaksvarianter. Vi har også klare ambisjoner om å komme oss ut i verden, og introdusere saltet vårt i andre land, sier Tore.

Alle Foto: Artic Salt