Historisk arkiv

Julekalender 2015: Plommenytelse for kropp og sjel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Det er et vakkert skue når over tusen plommetrær står i blomst langs Oslofjorden i mai. Like lekkert er det når trærne bugner av spisemoden frukt tidlig på høsten.

På Sjødalstrand Gård på Svartskog sør for Ingierstrand bad, har Ingrid og Harald "bygd seg en gård". De startet med et nedlagt gårdsbruk for 20 år siden. I dag dyrker og foredler de forskjellige plommesorter, nøye valgt ut etter hva som egner seg best til de ulike produktene. Nøye utvelgelse er nøkkelen når målet er Skandinavias beste plommeprodukter.

Produkter fra Sjødalstrand Gård.
Produkter fra Sjødalstrand Gård. Foto: Sjødalstrand Gård.

De rødgule Viktoriaplommene brukes først og fremst til Hermetiserte plommer. En klassisk dessert som i 2010 ble årets produkt i fylkeskonkurransen til Smaken av Norge. Opal er hovedplommen i syltetøy og marmelader. Til plommechutneyen blandes Viktoria, Opal og Jubileum.

– Våre plommer og plommeprodukter får du kjøpt på Bondens Marked i Oslo, Svartskog Kolonial, Villa Sandvigen og Abildsø Gård. Dere får selvsagt også kjøpt de direkte fra oss, forteller Ingrid.

Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet
Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet har i år en quiz med ett nytt spørsmål om lokalmat og lokale matprodusenter hver dag fra 1. til 24. desember. Du kan vinne flotte lokalmatprodukter. I tillegg til dagspremiene trekker vi også tre vinnere av gavekort for 2 personer, ett døgn (lørdag-søndag) med kost og logi hos enten Torbjørnrud Hotell, Lindesnes Havshotell eller Handelstedet Forvik. For å være med i denne trekningen må du ha deltatt og svart riktig på quizen alle dagene i kalenderen.

Munkenes urtehage

– Sjødalstrand er i dag en veldrevet liten gård og et populært utfluktsmål langs Kyststien på Svartskog. Men da vi tok over hadde jorda ligget brakk i et halvt århundre, for Haralds bestefar var bare interessert i å være fisker, forteller Ingrid.

Historien til gården går imidlertid langt tilbake i tid. I middelalderen var det munkene på hovedøya som visste å sette pris på den frodige jorda på Sjødalstrand. De dyrket sine urter her, og enn i dag ser Ingrid og Harald spor av varmekjære planter og nyttevekster.

I mange generasjoner ble Sjødalstrand drevet som et fiskerbondebruk. Det var ofte kvinnene som dyrket jorda, mens mennene drev med fjordfiske og reketråling.

Produkter fra Sjødalstrand Gård.
Hagen. Foto: Sjødalstrand Gård

Kvalitet fremfor kvantitet

– Vi kommer aldri til å kunne konkurrere på volum, men norske plommer er blant verdens beste, og vi velger ut de aller beste til våre produkter. For oss er det viktig at maten skal være god for både kropp og sjel. Plommer er vakre og proppfulle av antioksidanter, de passer til nesten alt og kan brukes både til hverdag og fest. Bedre blir det ikke, avslutter Ingrid.