Historisk arkiv

Julekalender 2015: Viltspesialisten ved Randsfjorden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Et sikkert høsttegn på Jevnaker er jegerne som kommer med elg og hjort til Hadeland Viltslakteri. Det er viltkjøttet som utgjør kjernen i produksjonen hos slakteriet. Nå til jul er det imidlertid tradisjonell norsk julemat som fyller lokalene.

Ramona og Tor Egil.
Ramona og Tor Egil. Foto: Hadeland Viltslakteri

Både bønder og jegere vet å sette pris på Hadeland Viltslakteri.

– Bønder og jegere kommer hit med dyra sine, og uansett om de ønsker å få dyra partert, foredlet til kjøttvarer eller selge hele eller deler av dyra til oss. Vi gjør alle delene, forteller Tor Egil Torp. Det er han og kona Ramona Narvesen som driver Hadeland Viltslakteri.

Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet
Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet har i år en quiz med ett nytt spørsmål om lokalmat og lokale matprodusenter hver dag fra 1. til 24. desember. Du kan vinne flotte lokalmatprodukter. I tillegg til dagspremiene trekker vi også tre vinnere av gavekort for 2 personer, ett døgn (lørdag-søndag) med kost og logi hos enten Torbjørnrud Hotell, Lindesnes Havshotell eller Handelstedet Forvik. For å være med i denne trekningen må du ha deltatt og svart riktig på quizen alle dagene i kalenderen.
Pølser i metervis.
Pølser i metervis. Foto: Hadeland Viltslakteri

Venteliste på varene

Det er produktene av elgkjøtt som er aller mest ettertraktet. Elgkarbonadene, elggrillpølsene og spekepølsene av elg er utsolgt nesten før de er produsert. Kundene stiller seg rett og slett på venteliste for å være sikre på å få matvarene de vil ha.  

Julematen går også unna raskere enn svint, og til tross for at de leier inn ekstrahjelp til julematproduksjonen, er det så godt som tomt i hyllene før julen ringer inn.

– For å få gode produkter er vi avhengig av ferske gode råvarer. Våre produkter skal være smakfulle samtidig som vi tar vare på den opprinnelige og naturlige smaken, forteller Ramona.

Kjøttdeigproduksjon.
Kjøttdeigproduksjon i full gang. Foto: Hadeland Viltslakteri

Verner om råvarene og gamle mattradisjoner

Å ta vare på gamle mattradisjoner er viktig for Ramona og Tor Egil. Spekepølsene deres er basert gamle resepter fra distriktet. Den karakteristiske plagepølse for eksempel lages fra en lokal oppskrift som stammer fra den tiden da slaktedamene gikk rundt og hjalp til med slaktingen på den enkelte gård. Navnet kommer av at plagepølsa var så omfattende og krevende å lage.

Viltkarbonader.
Viltkarbonader. Foto: Hadeland Viltslakteri

Ramona og Tor Egil er også opptatt av å utnytte hele dyret. Hadeland Viltslakteri ble etablert for at ikke godt kjøtt skulle gå til spille. OL-vinteren -94 var særdeles snørik og kald på Østlandet. Under disse forholdene ble det vanskelig for mange ville dyr å finne mat. Elgen trakk ned mot bygda i håp om å finne noe å spise, og det førte til at veldig mange av dem ble påkjørt av tog og bil.

– Jeg var på denne tida aktiv i den lokale viltnemda, og var bokstavelig talt på farten både dag og natt for å avlive eller hente påkjørt elg. At så mange dyr måtte bøte med livet uten at det var et egnet opplegg for å kunne benytte alt kjøttet, som var av ypperste kvalitet, gav spiren til det som i dag er Hadeland Viltslakteri, avslutter Tor Egil.