Historisk arkiv

Kampen mot Ebola fortsetter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Norge vil delta i kampen mot Ebola inntil smittespredningen er kommet ned til null og vil støtte gjenoppbyggingen av helsevesen og lokalsamfunn i de berørte landene. – Samtidig må vi lære av krisen for å være bedre forberedt i fremtiden, sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet.

Sammen med Norges spesialrepresentant for Ebola, assisterende utenriksråd Aud Kolberg, deltok statssekretær Erlandsen på en høynivåkonferanse som samlet politikere og eksperter fra mer enn 100 land og organisasjoner i Brussel tirsdag 3. mars. EU, FN, presidentene i Guinea, Liberia og Sierra Leone samt Den afrikanske union var vertskap. Dette var første gang presidentene i de berørte landene møttes utenfor regionen etter ebolautbruddet startet i desember 2013.

Norge samarbeider tett med både landene som er rammet, Storbritannia, EU, FN og andre internasjonale aktører i kampen mot ebolaepidemien.

Assisterende utenriksråd Aud Kolberg, FNs ebolakoordinator Dr. David Nabarro og statssekretær Anne Grethe Erlandsen,
Assisterende utenriksråd Aud Kolberg, FNs ebolakoordinator Dr. David Nabarro og statssekretær Anne Grethe Erlandsen Deltok på frokostmøte om FNs bidrag og innsats i Liberia, Guinea og Sierra Leone, om ressursbehov og om kommende evaluering av FNs samlede innsats mot ebola. Foto: Utenriksdepartementet.

Den vanskeligste delen gjenstår

Et av hovedspørsmålene på konferansen var hvordan man kan få smittespredningen ned til null.  Dette er den vanskeligste delen av kampen mot Ebola. Fortsatt blusser smitten opp i enkelte områder. I tillegg delte man erfaringer og diskuterte hvordan de berørte landene i det vestlige Afrika kan gjenoppbygges etter at ebolautbruddet er kommet under kontroll.

- Det er farlig å tro at kampen er over. Går vi for raskt over i gjenoppbyggingsfasen, mister vi muligheten til å komme til null, sier Anne Grethe Erlandsen.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie besøkte Sierra Leone i slutten av februar for å se på innsatsen til de norske helsearbeiderne og hvordan det norske bidraget til å bekjempe epidemien har virket.

Smittesporing er fortsatt en av de store utfordringene. Om lag halvparten av nye tilfeller av Ebola i Sierra Leone er personer som ikke er registrert i smittesporingsarbeidet. Det foregår også flere forsøk med testing av nye medisiner, hurtigtester og vaksiner.

Bred evaluering for å lære

Norge, Tyskland og Ghana har bedt FN om å sikre en bred evaluering av den internasjonale håndteringen av ebolakrisen, med særlig fokus på den internasjonale helseberedskapen.

– Vi må evaluere og lære. Slike kriser kommer vi til å oppleve i fremtiden, og da må verdenssamfunnet være bedre forberedt og komme raskere på banen, sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen.

På et frokostmøte i forkant av konferansen i Brussel, orienterte FNs ebolakoordinator Dr. David Nabarro statssekretær Erlandsen og assisterende utenriksråd Kolberg om FNs bidrag og innsats i Liberia, Guinea og Sierra Leone, om ressursbehov og om kommende evaluering av FNs samlede innsats mot ebola.  

Les mer om internasjonalt helsesamarbeid

Les intervju med Aud Kolberg, assisterende utenriksråd i Utenriksdepartementet og ebolakoordinator