Kim Friele hedres med begravelse på statens bekostning

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

Aktivist og forfatter Kim Friele hedres med begravelse på statens bekostning.

Kim Friele var den første norske kvinnen som sto offentlig frem som lesbisk. Frieles arbeid var sterkt medvirkende til at straffeloven som kriminaliserte homoseksuelle handlinger ble opphevet i 1972, og at «homofili» ble strøket som en psykiatrisk diagnose i 1978. Hun viet sitt liv til homokampen.

– Det er med dyp takknemlighet regjeringen og jeg minnes Kim Friele. Hun gikk foran i kampen for homofiles rettigheter, og gjorde samfunnet rausere og mer inkluderende for oss alle. Med mot, kraft og varme sto hun på barrikadene for rettferdighet, og vant frem i en rekke avgjørende saker. En bauta har gått bort, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Begravelse på statens bekostning er en utmerkelse som tildeles av regjeringen. Frieles etterlatte har takket ja til dette. Om lag 100 personer har blitt begravet på statens bekostning siden ordningen ble innført i 1881.

– Kim Friele var en ubestridt og unik pioner. Hun gikk foran på et tidspunkt hvor det var kriminelt å være skeiv. Med sin personlighet, innsats og dedikasjon endret hun det norske samfunnet. Friele vil for alltid være et symbol på at endring er mulig, og er et forbilde som vil bli stående i lang tid, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

Frieles forfatterskap inkluderer flere fagbøker, pamfletter og artikler. Hun var også en mye brukt taler og foredragsholder. I 1975 gav Kim Friele ut boken «Fra undertrykkelse til opprør. Om å være homofil – og være glad for det», som ble regnet som en viktig bok for homobevegelsen. «De forsvant bare … Fragmenter av homofiles historie» fra 1985 handler om homofile i verdenshistorien fra Det gamle testamentet til Tyskland under 2. verdenskrig.

– For å vise vår takknemlighet ønsker regjeringen å hedre Kim Friele med begravelse på statens bekostning. Vi skal fortsette kampen for at flere får være den de er og elske den de vil, både i Norge og i verden. Takk for alt du var og alt du gjorde, Kim, sier statsminister Jonas Gahr Støre.