Kina ønsker norske selskaper velkommen

Fredag møtte olje- og energiminister Terje Søviknes norske leverandørbedrifter innen olje og gass og fornybar energi. I løpet av dagen undertegnet flere av dem intensjonsavtaler med kinesiske partnere. – Kompetansen norske selskaper sitter på er ettertraktet i Kina. Det gir store muligheter for verdiskaping og arbeidsplasser i Norge, sier Søviknes.

Fredag møtte han blant andre presidenten i Beijing Energy Club, tidligere energiminister Zhang Guobao. Søviknes innledet også på to seminarer i regi av Norwegian Energy Partners om mulighetene for norske leverandørbedrifter innen olje og gass og fornybar energi. Blant temaene som ble diskutert var offshorevirksomhet på dypt vann, havvind, vannkraft og karbonfangst- og lagring.

- Det er et stort behov for investeringer i energisektoren i Kina. Det gjelder både innen olje og gass og fornybar energi.  Samtidig er det stor etterspørsel etter kompetanse og teknologi innen områder der norske selskaper er verdensledende, og her vil det være store muligheter for norske selskaper, sier Terje Søviknes.

Olje- og energiminister Terje Søviknes sammen med formann i Beijing Energy Club, Zhang Guobao (t.v.). (foto: OBE/OED)

Olje- og energiminister Terje Søviknes sammen med formann i Beijing Energy Club, Zhang Guobao (t.v.) (foto: OBE/OED).

I løpet av dagen undertegnet Statoil, DNV GL, Kongsberg Digital og flere andre norske leverandører intensjonsavtaler med kinesiske selskaper. I tillegg signerte Testsenteret på Mongstad (TCM) en samarbeidsavtale om et testsenter for karbonfangst- og lagring.

- Avtalene som ble signert i dag er håndfaste eksempler på at kunnskapen og kompetansen norske selskaper sitter på er ettertraktet i Kina. Mulighetene som nå åpner seg kan generere tusenvis av arbeidsplasser og store verdier for norske bedrifter i årene som kommer, fortsetter Søviknes.

Programmet fredag inkluderte også en omvisning hos Beijing Gas Group, det tredje største gassleverandørselskapet i verden. Selskapet leverer gass til 5,8 millioner husholdninger i Beijing.

På kvelden var Søviknes gjest på en middag for norske selskaper og organisasjoner på den norske ambassaden med ambassadør Svein Sæther som vert. 

Til toppen