Kjedelig oppdrag ble stor suksess

EØS-midlene

Jo Strømgren syntes invitasjonen fra Polish Dance Theatre var kjedelig. Samarbeidet er blitt den største produksjonen for dansekompaniet hittil og finansiert gjennom EØS-midlene.

Stykker er tidligere spilt i Oslo og Stavanger. Foto: Maciej Zakrzewski

 – Polish Dance Theatre er 40 år. De spurte om jeg ville samarbeide med dem om en oppsetning med dette som tema. Jeg tenkte at det var et veldig kjedelig tema for en koreograf, sier Jo Strømgren.

Men han tenkte at oppdraget kunne løses på en annen måte gjennom å fortelle historien til en 40 år gammel kvinne. Fra hun ble født i Polen i 1973 og fram til i dag – samtidig med noen referanser til Norge og utviklingen i Europa.

– De siste førti årene har det vært en interessant utvikling både i Polen og Norge. Vi forsøker ikke å fortelle så mye om politikk og de store linjer, men det ligger der som et bakteppe, sier Strømgren.

Resultatet er blitt oppsetningen «Czterdzieści» (førti på polsk), fremført av Polish Dance Theatre, og støttet av kulturutvekslingsprogrammet med Polen som Norge finansierer gjennom EØS-midlene.

     Les mer: Kulturutvekslingsprosjekter gjennom EØS-midlene

Polish Dance Theatre og Jo Strømgren Kompani har fått støtte til et treårig samarbeidsprosjekt «Signs of time - overcoming borders». Jo Strømgren Kompani har med denne oppsetningen fått prøve seg på sin hittil største produksjon, mens de polske samarbeidspartnerne har fått del i kompaniets erfaringer og internasjonale renomme.

     Les mer: Anmeldese av oppsetningen

Nå er oppsetningen på turne med forestillinger for fulle hus i Polen. Stykket ble nylig vist på den nasjonale operaen i Warszawa. Se video over fra forestillingen og intervju med Jo Strømgren.

     Les mer: Om prosjektet og spilleplan

 

 

 

 

Til toppen