Historisk arkiv

–Kjempenyttig erfaring fra Norges største utenriksstasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Av Line Håland Aaltvedt, EU-delegasjonen

Interesse for europapolitikk og ønske om internasjonal erfaring var hovedgrunnene til at Magnus Utseth Christoffersen, Emma-Lise Berghei Gårdvik og Maja Teskeredzic søkte om praktikantplass ved EU-delegasjonen og ambassaden til Belgia.

Interesse for europapolitikk og ønske om internasjonal erfaring var hovedgrunnene til at Magnus Utseth Christoffersen, Emma-Lise Berghei Gårdvik og Maja Teskeredzic søkte om praktikantplass ved EU-delegasjonen og ambassaden til Belgia.

Praktikantene er nesten halvveis i oppholdet sitt og har kommet godt inn i rutinene ved Norges største utenriksstasjon. Magnus og Emma-Lise er tilknyttet informasjonsteamet ved EU-delegasjonen og skriver blant annet nyheter og intervjuer til Europaportalen. I tillegg rapporterer de fra møter i EU og bistår i tilrettelegging av seminarer og konferanser.

Maja jobber for Norges ambassade til Belgia og har ansvar for ambassadens hjemmesider på fransk og nederlandsk. I tillegg følger hun opp en del av kulturarbeidet ambassaden er involvert i, samt deltar på bilaterale politiske møter.

For alle var det en gjennomtenkt beslutning å søke om praktikantplass i Brussel. Både Emma-Lise og Maja følte det var naturlig å søke seg til nettopp EU-hovedstaden ettersom de begge har bakgrunn i Europastudier.

– Når man studerer europeisk politikk, får man hele tiden høre at Brussel er stedet. Her kunne jeg kombinere Brussel-erfaring med det å få jobbe for en stor og flott norsk utenriksstasjon, forteller Maja.

Magnus hadde på sin side hørt positive ting fra studievenner som hadde gjennomført praktikantopphold i Brussel. Med skriveerfaring fra studentavisen Under Dusken tenkte han også at jobben med å skrive saker for Europaportalen kunne passe for ham.

Spennende og variert
Alle tre mener praktikantoppholdet har svart til forventningene så langt, og de synes de får være med på mye spennende og variert.

– Jeg synes det er særlig gøy å dra på møter i EU og å delta på arrangementer. Og så var det jo veldig kult å hilse på statsministeren, sier Magnus, med henvisning til statsminister Jens Stoltenbergs besøk i Brussel i februar.

Praktikantene merker også at interessen for EU bare har blitt større av å være i Brussel – til og med om temaer de ikke hadde forventet å fatte interesse for.

– Jeg har fått interesse for temaer jeg aldri tenkte over før, som for eksempel samferdsel. Selv om jeg har gått på Europastudier i flere år, har jeg ikke lest noe særlig om samferdsel. Man tenker ikke alltid over hvor mye som skjer i EU som faktisk påvirker Norge i veldig stor grad, sier Emma-Lise.

Bra for CV-en
Praktikantene synes Brussel-oppholdet har gitt mersmak, og de utelukker ikke å prøve seg på en videre karriere i EU-hovedstaden. De tror uansett erfaringen vil være svært nyttig når de skal begynne å søke jobber.

– Jeg har gjennom dette oppholdet fått bekreftet at det jeg har studert er relevant, og at det finnes jobber hvor jeg kan bruke disse kunnskapene. Det at jeg nå har fått arbeidserfaring tror jeg helt klart vil hjelpe meg når jeg etter mastergraden skal søke jobber. Jeg ønsker en jobb som er relatert til EU, selv om den ikke nødvendigvis trenger være relatert til forholdet Norge og EU, sier Emma.

For Maja er det imidlertid nettopp en jobb for det norske utenriksdepartementet (UD) som frister.

– Jeg ønsker å søke aspirantkurset i UD, og jeg tror denne erfaringen da vil være gull verdt, sier hun.

Magnus er fortsatt usikker på hva han vil gjøre videre, men han er ikke i tvil om at Brussel-oppholdet vil komme godt med uansett hva han velger.

– Dette er relevant erfaring for mange jobber, og det er et anerkjent sted å ha praksis.. Oppholdet mitt i Brussel har gjort meg klar over muligheter jeg ikke visste fantes. Disse skal jeg nå utforske videre og så får jeg se hvor jeg ender opp, sier han.

Sosial by
Praktikantene er klare på hva deres arvtakere bør besitte av egenskaper.

– De bør ha interesse for EU og gjerne litt forkunnskaper om EU-politikk. Søkere bør også være engasjerte, nysgjerrige, lærevillige og tilpasningsdyktige. Og så må de være flinke til å tåle belgisk øl, sier de spøkefullt, og legger ikke skjul på at det sosiale livet utenom jobb også er svært bra i Brussel.

– Det er praktikanter nærmest over alt her, det er et veldig internasjonalt miljø, sier de.

På spørsmål om de ville anbefalt et praktikantopphold ved EU-delegasjonen til sine egne venner, er det ingen tvil:

– Absolutt, sier de alle.

Bli studentpraktikant i Brussel:
Ønsker du å søke om praktikantopphold ved EU-delegasjonen eller ambassaden i Brussel? Utlysning finnes her. Søknadsfrist er 3. mai!