Historisk arkiv

Konsekvenser av Brexit i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Justis- og beredskapsdepartementet

Storbritannia trer ut av EU 29. mars 2019. Det er ennå ikke sikkert om eller hvordan uttredenen vil bli regulert. Justis- og beredskapsdepartementet ønsker å informere om enkelte konsekvenser som er viktig å være klar over ved en eventuell Brexit uten avtale.

For britiske advokater i Norge:

  • Hvis Storbritannia trer ut av EU uten en avtale vil britiske advokater i Norge etter 29. mars 2019 bli behandlet etter reglene som gjelder for advokater med kvalifikasjoner fra tredjeland.
  • I norsk rett er det imidlertid like regler for EØS-advokaters og andre utenlandske advokaters adgang til midlertidig tjenesteyting. En Brexit uten avtale vil dermed ikke endre britiske advokaters adgang til å tilby sine advokattjenester midlertidig i Norge. 
  • Britiske advokaters etableringsrett i Norge vil derimot bli berørt. Etter uttredelsen vil britiske advokater i praksis måtte etablere seg som utenlandske advokater med særskilt rett til kun å yte rettshjelp innenfor hjemlandets- og internasjonal rett. 

For norske borgere med juridisk utdanning fra Storbritannia:

  • Personer med juridisk utdannelse eller advokatbevilling fra Storbritannia kan søke om å bli autorisert som norsk advokatfullmektig også etter uttredelsen. Etter dagens regler er vilkårene strenge for personer med utdanning fra tredjeland.

  • For personer som har påbegynt sin utdanning i Storbritannia med forutsetning om at de senere kan søke om autorisasjon som advokatfullmektig i Norge, må situasjonen ses i sammenheng med hvordan godkjenning av yrkeskvalifikasjoner for personer som har påbegynt en utdanning i Storbritannia som i dag danner grunnlag for gjensidig godkjenning skal løses generelt. Det er kontakt mellom Justis- og beredskapsdepartementet og Kunnskapsdepartementet om dette spørsmålet. 

Visum: 

  • Norges muligheter til å velge visumpolitikk overfor et tredjeland er begrenset gjennom Schengen-avtalen. EU-kommisjonen har i forhandlingene med Storbritannia foreslått å sette Storbritannia på listen over visumfrie tredjeland. Norge er forpliktet til å følge denne visumpolitikken. 
  • For Norges del sikres gjensidig visumfrihet med Storbritannia gjennom bilateral noteveksling og avtale fra hhv 1947 og 1948. 

Rett til opphold i Norge: 

  • Basert på enigheten mellom statsministrene Solberg og May fra oktober 2018, tas det sikte på at alle briter, og deres familie, som bor i Norge ved Storbritannias uttreden fra EU skal få mulighet til å bli boende i Norge. I utgangspunktet på samme vilkår som i dag.