Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Enighet om kontroll med nedrustning

FNs ekspertgruppe for nedrustningsverifikasjon ble fredag enige om en sluttrapport. Norge ledet arbeidet.

Arbeidet med såkalt nedrustningsverifikasjon – kontroll og tilsyn med at stater faktisk ruster ned - er sentralt for fremtidig kjernefysisk nedrustning. Dette vil nå  få en viktig forankring i FN-systemet.

- Det er svært positivt at gruppen ble enig. Dette er et viktig og konkret bidrag til arbeidet med kjernefysisk nedrustning, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Norge har over lengre tid fremmet arbeidet med å utvikle verktøy for kontroll av nedrustning. Dette er et av få temaer innen kjernefysisk nedrustning hvor landene kan bli enige. 

- I en tid preget av et anstrengt forhold mellom stormaktene er det positivt å finne tema som forener. Dette viser at den norske tilnærmingen er både riktig og viktig, sier utenriksministeren.

Norge har i over ti år arbeidet med nedrustningsverifikasjon, og det er et stort steg i riktig retning at dette arbeidet nå har en solid forankring i FN-systemet. Gruppen anerkjenner at verifikasjon eravgjørende for kjernefysisk nedrustning, og for å nå målet om en verden uten kjernevåpen.

FNs pressemelding kan leses her.

Til toppen