Historisk arkiv

Kampen mot dødsstraff

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Kronikk i Dagsavisen, 10. oktober 2012

Det nytter å kjempe mot dødsstraff. Derfor trapper vi opp kampen, skriver utenriksminister Espen Barth Eide i denne kronikken.

Straff: Det nytter å kjempe mot dødsstraff. Derfor trapper vi opp kampen.

Stater skal ikke avlive for å straffe eller hevne. Likevel skjer det, igjen og igjen. Bare siden årsskiftet er rundt 180 personer henrettet i Iran, ifølge offisielle tall. Men mørketallene er store og trolig er minst dobbelt så mange henrettet. Iran tilhører gruppen av land som fortsetter å bruke dødsstraff. Kina, Irak, Iran, Nord- Korea, Saudi-Arabia, Somalia, USA og Jemen henrettet flest personer i 2011. Det er en sterk og sammensatt gruppe, og de lar seg vanskelig overbevise om å avskaffe dødsstraff.

I dag markeres den internasjonale dagen mot dødsstraff for tiende gang. Selv om utviklingen i løpet av denne tida så avgjort har gått i riktig retning, trenger vi mer enn noen gang sterke og hørbare stemmer for å avskaffe denne straffemetoden for alltid. Derfor styrker vi arbeidet mot dødsstraff. Vi gjør det i enkeltsaker - der vi protesterer overfor ansvarlige myndigheter. I noen saker vet vi at ytre press har bidratt til å redde liv. Men vi arbeider også for at land som tillater bruk av dødsstraff skal endre sitt lov-verk. Og det gir resultater.

I USA har 17 stater avskaffet straffemetoden. Tar man med de stater som ikke har gjennomført henrettelser de siste ti årene, avstår 24 av USAs 50 delstater fra å praktisere dødsstraff. Neste måned skal California ha folkeavstemning om spørsmålet. Andre delstater vurderer det samme, i økende grad på grunn av den økonomiske kostnaden forbundet med langvarige dødsstraffprosesser.

Mongolia stanset gjennomføringen av dødsstraff i 2010 og ratifiserte i mars i år andre tilleggsprotokoll til Den internasjonale konvensjonen om sivile og politiske rettigheter som forbyr bruk av dødsstraff. I juli ble også Benin part, og i forbindelse med åpningen av FNs generalforsamling nylig undertegnet også Madagaskar denne protokollen. Benin og Madagaskar føyer seg dermed inn i rekken av afrikanske land som går i retning av avskaffelse. 16 afrikanske land har så langt avskaffet dødsstraff for samtlige forbrytelser, hvorav tre - Burundi, Togo og Gabon - de siste tre årene. Verdenssamfunnet reagerte umiddelbart da Gambia nylig henrettet ni personer for første gang på 27 år. Den massive internasjonale reaksjonen, blant annet fra Den afrikanske union, var etter all sannsynlighet sterkt medvirkende til at president Yahya Jammeh avsto fra å gjennomføre de annonserte henrettelsene av samtlige dødsdømte fanger i landet. Det viser at engasjementet nytter.

Den afrikanske union har vist sterk politisk vilje til å avskaffe. 38 av de 54 medlemmene i unionen har avskaffet dødsstraff formelt eller i praksis, det vil si mer enn to tredeler. At et land som Rwanda med sin blodige historie med folkemord avskaffet dødsstraff i 2007, har stor symboleffekt - ikke minst overfor land som nylig er kommet ut av konflikt.

I dag, på Verdensdagen mot dødsstraff, overtar Norge presidentskapet i Støttegruppen til Den internasjonale kommisjonen mot dødsstraff (ICDP). Vi vil bruke denne posisjonen aktivt fram mot Verdenskongressen mot dødsstraff i Madrid i juni neste år. Møtet skal vies avskaffelse av dødsstraff i Nord-Afrika og Midtøsten samt på opplæring og bevisstgjøring av ungdom. Vi har etablert en tverr-regional kjernegruppe av land for å sikre høy politisk deltakelse, også fra land som ikke har avskaffet dødsstraff. Rwanda er et av de landene vi samarbeider med om dette.

I dag lanserer Utenriksdepartementet også en veiledning om norsk innsats mot dødsstraff. Formålet med veiledningen er å intensivere og systematisere departementets og utenriksstasjonenes arbeid mot dødsstraff. Veiledningen lages på flere språk for bred distribusjon.

En del av innsatsen går ut på å motarbeide at stater gjeninnfører dødsstraff eller øker antall straffebud som kan gi dødsstraff. Stater som har bevart dødsstraff i lovverket uten å praktisere, må også avskaffe formelt. At flere blir part til andre tilleggsprotokoll til Konvensjonen om sivile og politiske rettigheter, er også viktig. I FNs generalforsamling arbeider vi aktivt for at flere stater som har åpning for dødsstraff binder seg til ikke å praktisere.

For mange land må perspektivet være langsiktig. Støtte til organisasjoner og enkeltpersoner som arbeider mot dødsstraff på grasrota står sentralt. Vi har derfor tatt initiativ til opprettelsen av en hjemlig kontaktgruppe mot dødsstraff som vi vil jobbe tett med framover.

Selv om vi i dag har kommet til et veiskille i kampen mot dødsstraff, der over 70 prosent av verdens land har valgt å avstå fra å bruke denne straffemetoden, må vi ikke glemme de tusener av dødsdømte som fremdeles venter på sin skjebne.