Historisk arkiv

Kulturarvpris til Nasjonale turistveger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Statens vegvesen, Turistvegprosjektet, er vinner av Norsk kulturarvs ærespris for 2007. Styreleder Inger-Lise Skarstein i Norsk kulturarv mener Turistvegprosjektet er unorsk i ambisjon, kvalitet og gjennomføringsgrad. Miljøvernminister Helen Bjørnøy overrakte i dag prisen til vegdirektør Kjell Bjørvig i Statens vegvesen.

Statens vegvesen, Turistvegprosjektet, er vinner av Norsk kulturarvs ærespris for 2007.  Styreleder Inger-Lise Skarstein i Norsk kulturarv mener Turistvegprosjektet er unorsk i ambisjon, kvalitet og gjennomføringsgrad. Miljøvernminister Helen Bjørnøy overrakte i dag prisen til vegdirektør Kjell Bjørvig i Statens vegvesen.

- Nasjonale turistveger er et godt eksempel på ”Vern gjennom bruk” som er visjonen til Norsk kulturarv, sier Inger-Lise Skarstein.

- Norsk kulturarv har funnet en verdig og spennende prisvinner i prosjektet Nasjonale turistveger. Disse vegene er gode eksempler på vern gjennom bruk i praksis. Kombinasjonen av den vakre naturen og det beste av det menneskeskapte gjør Norge til en turistmagnet, sa miljøvernminister Helen Bjørnøy da hun i dag overrakte prisen til vegdirektør Kjell Bjørvig.

Overrekkelsen fant sted på Trollstigplatået i Møre og Romsdal. Denne turistattraksjonen ligger langs den framtidige Nasjonale turistvegen Trollstigen-Geiranger. Platået er plukket ut som et av tre nasjonale reiselivsikoner i turistvegprosjektet sammen med Vøringsfossen og Gjende. Det er aller første gang denne prisen blir utdelt.

Æresprisen er en punsjbolle utformet spesielt for Norsk kulturarv av Gjøvik glassverk etter en gammel modell.

Begeistret
Skarstein er full av begeistring for turistvegsatsingen.-  Prosjektet representerer en sjelden sammentenkning av natur, kulturlandskap, arkitektur, historie, formidling og reiselivsprodukter, sier Skarstein.

Hun mener prosjektet har tatt et usedvanlig vellykket grep gjennom et samarbeid mellom nasjonale og lokale aktører. Valget av arkitekter, landskapsarkitekter og unge formgivere har vært preget av sikkerhet, dristighet og kvalitet.

- Resultatet er en serie oppsiktsvekkende delikate og djerve inngrep i kulturlandskapet i form av små, nydelige faste installasjoner slik som utsiktspunkt, fergeleier og rasteplasser, sier Skarstein.

18 nasjonale turistveger
De Nasjonale turistvegene har fått mye oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt.

Internasjonal fag- og arkitekturpresse fremhever prosjektet som forbilledlig i arbeidet med ”scenic routes”. Det som skiller norske og internasjonale turistveger er den storstilte satsingen på små arkitektoniske byggverk på rasteplasser og andre stoppunkter langs 18 Nasjonale turistveger. Statens vegvesen åpnet den femte nasjonale turistvegen i Lofoten 6. september.

- Turistveiene skal gi turistene unike kjøreturer i storslått norsk natur med utsikt mot fjorder, foss, fjell, vidder og kyst. Det overordnede målet er å få flere bilturister til Norge, få dem til å bli lengre, og til slutt komme igjen. Det vil styrke Norge som reiselivsnasjon og slik trygge grunnlaget for bosetting og næringsliv i distriktene, sier Skarstein.

Vern gjennom bruk  
Norsk kulturarv legger vekt på at Nasjonale Turistveger synliggjør at veien også er et byggverk, blant de eldste og mest historiske vi har.

- Veier gror igjen når de ikke brukes. Enestående historiske byggverk risikerer for alltid å bli ødelagt av nybygging eller glemselens forvitring. Veier kan bare vernes gjennom bruk og gjennomtenkt fornying, sier Skarstein.

For ytterligere informasjon:
Styreleder Inger-Lise Skarstein, mobil 970 40 230 ilskt@online.no
Vegdirektør Kjell Bjørvig, tlf. 02030 kjell.bjorvig@vegdirektoratet.no
Norsk Kulturarv, tlf. 61 21 77 25 post@kulturarv.no

Til toppen