Historisk arkiv

Røe Isaksen møtte EUs utdanningsministre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Europaportalen

Av Stian Mathisen og Line Håland Aaltvedt

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen var denne uken i Brussel for å møte EUs utdanningsministre og fortelle om norske erfaringer med utdanningstilbud levert over internett.

Kunnskapsministeren var invitert til å delta på en arbeidslunsj, hvor temaet var ”Open Educational Resources and digital learning”. Røe Isaksen holdt der et innlegg om hvordan Norge forholder seg til utviklingen av MOOCs (Massive Open Online Courses).

MOOCs er gratis kurs levert over internett ved hjelp av streamingvideo fra høyere utdanningsinstitusjoner og fra selskaper som samarbeider med slike institusjoner. I prinsippet kan hvem som helst følge kurs med verdensledende akademikere - det eneste kravet er internett-tilgang. Millioner av mennesker verden over benytter seg av denne muligheten.

Tidlig ute
Bakgrunnen for at Røe Isaksen ble invitert til møtet mellom EUs utdanningsministre, er at Norge har vært tidlig ute med å sette MOOCs på dagsorden på myndighetsnivå.

– MOOCs er en viktig prioritering for Norge på grunn av de store implikasjonene for høyere utdanning. Det er også viktig for EU, og grunnen til at de inviterer Norge til å holde innlegg er at vi er et av få land som har engasjert oss i det. Vi har opprettet et utvalg, og vi har satt av penger til å utvikle norske digitale MOOCs-er. Så EU har invitert oss til et møte for å gi et politisk perspektiv på saken, forteller Røe Isaksen.

Han mener EU kan lære av Norge.

– Mitt budskap når det gjelder MOOCs, var «Look to Norway». Vi har satt i gang; vi er proaktive og fremoverlente. Så EU kan følge med på hva Norge gjør på dette området fremover, sier ministeren.

Flere møter
I tillegg til å delta på arbeidslunsjen hadde Røe Isaksen separate møter med blant annet EUs utdanningskommissær Androulla Vassiliou; utdanningsministrene fra Sverige, Danmark og Hellas; visegeneraldirektøren i EUs generaldirektorat for forskning og innovasjon; visegeneraldirektøren i EUs generaldirektorat for utdanning og kultur; samt Morten Løkkegaard, nestleder i Europaparlamentets komité for utdanning og kultur.

Statsråden mener møtet med EU-kollegene har vært en fin anledning til også å ta opp andre saker på utdanningsfeltet som er viktige for Norge.

– Jeg har blant annet diskutert utdanningsprogrammet Erasmus + og forskningsprogrammet Horisont 2020, og budskapet mitt i begge saker har vært at Norge ønsker å delta fra starten av, forteller Røe Isaksen.