Historisk arkiv

Landbruksministeren forventer opprydning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Det er avdekket en rekke kritikkverdige forhold i grøntnæringen, og landbruks- og matminister Olaug Bollestad har i dag, sammen med statssekretær Vegard Einan i ASD, blitt orientert om hva næringen vil gjøre for at dette ikke skal gjenta seg i neste sesong.

Arbeidstilsynet har avdekket at sesongarbeidere i flere tilfeller har hatt dårlige bo- og arbeidsforhold og at de har fått lønninger under tariff.

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad og  statssekretær Vegard Einan i ASD har blitt orientert om hva næringen vil gjøre for at kritikkverdige arbeidsforhold ikke skal gjenta seg.
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad og statssekretær Vegard Einan i Arbeids- og sosialdepartementet har i dag blitt orientert om hva næringen vil gjøre for at kritikkverdige arbeidsforhold ikke skal gjenta seg i landbruket. Foto: Landbruks- og matdepartementet.

– Slik kan vi bare ikke ha det, sier landbruks- og matminister Bollestad. Dette er alvorlige lovbrudd og et utrykk for en ukultur som landbruket ikke kan være bekjent av. Jeg har fått forsikringer om næringen skal rydde opp, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad. 

I møtet presenterte næringen flere tiltak som nå skal gjennomføres: 

  • De skal styrke kunnskapen om arbeidsgiverrollen hos bonden gjennom å innføre et obligatorisk arbeidsgiverkurs
  • De skal styrke bondens ansvar som arbeidsgiver og advarer mot bruk av mellommenn
  • Lønn skal betales via bank
  • Bedre kontroll og oppfølging gjennom KSL - Kvalitetssystemet i landbruket 
  • Trappe opp informasjonsarbeidet for å skape holdningsendringer 

I tillegg viste næringen til at det vil komme spesifikke tiltak for de enkelte aktørene, avhengig av deres rolle i verdikjeden. 

– Det er bra at hele næringen nå vil samarbeide for å skape gode bo- og arbeidsforhold for sesongarbeidere. Det er viktig for alle dem som kommer hit for å arbeide i norsk landbruk, og nødvendig for å gjenoppbygge omdømmet til deler av norsk frukt- og grønt produksjon, sier Bollestad.