Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Lærlingene trives, men andelen som opplever mobbing øker

Lærlingene trives i opplæringen og er fornøyde med forberedelsene til læringstiden. Likevel er det 3,5 prosent oppgir at de blir mobbet. – Vi ser at situasjonen er stabil, og det går for det meste ganske bra. Vi har nulltoleranse mot mobbing, så her må skolene ta grep for å forhindre at dette forekommer, sier statssekretær Julie Midtgarden Remen.

Lærlingene opplever i ganske stor grad at de får tilbakemelding av veilederne og av kollegaene, og at de har god oversikt over hva som kreves for å bestå fag- eller svenneprøven.

Lærlingndersøkelsen viser likevel at flere svarer at de opplever mobbing. Andelen jenter som svarer at de mobbes øker fra 2,7 prosent i 2016 til 4,2 prosent i 2017. Også blant guttene er det en liten økning fra 2,9 til 3,1 prosent.

– Vi kommer til å mangle fagarbeidere i fremtiden. Ifølge SSB kan vi trenge så mange som 100 000 flere fagarbeidere i 2035. Da er det viktig at vi tar vare på dem som tar yrkesfaglig utdanning og at de får en utdanning de trives med og som lærer dem det de skal, sier Remen.

Undersøkelsen viser også at læringene i de største bedriftene svarer mer positivt på spørsmålene, og at eldre lærlinger oftere svarer negativt.

Rekordmange elever har læreplass

Yrkesfag har vært og er fremdeles et satsingsområde for regjeringen. Det har de siste årene vært en positiv utvikling. Flere får læreplass og flere fullfører og tar fagbrev, men fortsatt trengs flere læreplasser og flere tilpassede utdanningsløp.

– I 2018 fikk 21 700 yrkesfagelever læreplass i en bedrift. Aldri før har så mange fått læreplass. Det utgjør 74 prosent av de som søkte. Dette er både det høyeste antallet og den største andelen som er registrert siden målingene startet i 2011. Siden 2013 er det blitt 20 prosent flere læreplasser. Men vi trenger fortsatt flere, sier Remen.

Les hele undersøkelsen.

Til toppen