Statssekretær Laila Bokhari på besøk i Colombia

- Colombia avslutter over 50 år med væpnet konflikt. Norge og Colombia knytter tettere bånd og utvider bredden i samarbeidet, sier statssekretær Laila Bokhari.

Statssekretær Laila Bokhari besøkte Cali og Bogota i Colombia 29.-30. juni. I tillegg til deltakelse på møte i Stillehavsalliansen, hadde hun en rekke politiske møter med colombianske myndigheter, FN og norske frivillige organisasjoner.

Statssekretær Laila Bokhari i samtale med Colombias viseutenriksminister Patti Londoño Jaramillo under Stillhavsalliansens toppmøte i Cali. Foto: Sondre Bjotveit, UD
Statssekretær Laila Bokhari i samtale med Colombias viseutenriksminister Patti Londoño Jaramillo under Stillhavsalliansens toppmøte i Cali. Foto: Sondre Bjotveit, UD

For få dager siden leverte Farc-geriljaen sine våpen. Det markerer et klart fremskritt og gir mer håp om en fredelig utvikling for Colombia.

- Norge fortsetter vår støtte til fredsprosessen, og utvider samarbeidet for å støtte oppunder fredsavtalen. Vi prioriterer utdanning og utvikling av fiskerisektoren. Begge deler for å bistå Colombia i overgangen til en fredfull fremtid, sier Bokhari.

For første gang deltok Norge som observatør til Stillehavsalliansen, som er en handelssammenslutning av de latinamerikanske landene Chile, Colombia, Mexico og Peru. Alliansen har et marked bestående av 220 millioner mennesker. Landenes økonomi representerer 36 prosent av Latin-Amerikas samlede BNP. 45 prosent av regionens samlede investeringer går til de fire landene i alliansen, som alle har frihandelsavtale med Efta.

- Stillehavsalliansen har vokst til en sentral arena. Norge vil bruke observatørstatusen til å styrke det politiske og økonomiske forholdet til de fire landene i Stillehavsalliansen. Deres fokus på frihandel gir også norsk næringsliv gode muligheter til handel og investeringer, sier Bokhari.

Statssekretær Bokhari møtte utdanningsminister Yaneth Giha, viseutenriksminister Patti Londoño Jaramilla, statssekretær Miguel Pico Pastrana i landbruksdepartementet. I tillegg møtte hun UN Women, Fokus, Flyktninghjelpen og Norsk folkehjelp.

Til toppen